Održan mirni protest "Žena Srebrenice" u Tuzli

Vijesti 11. jun 201515:23 > 15:27
Fena

Članice Udruženja "Žene Srebrenice“ i danas su, kao i svakog jedanaestog u mjesecu, mirnom protestnom šetnjom u Tuzli podsjetile na genocid u Srebrenici koji se desio 11. jula 1995.

“Žene Srebrenice” okupile su se na Pingi, odakle su se uputile na Trg žrtava genocida u Srebrenici, gdje su se pridružile izložbi fotografija i dokumenata Arhiva Tuzlanskog kantona pod nazivom “Srebrenica – Da se ne zaboravi”, te izložbi ručno tkanih ćilima, koji nose poruke o genocidu u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić izjavila je da dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici nije puno postignuto, “već idemo unazad”.

“Jučer smo bili šokirani kada smo tokom obilaska Srebrenice s udruženjem iz Italije saznali da je uhapšen Naser Orić. Svakog 11. pripreme nam tako nešto strašno”, kaže Ćatić.

Dodaje da je Orić na sudu dokazao da nije odgovoran te da je Interpolova potjernica stavljena van snage.

  “Srbija i Republika Srpska rade šta hoće. Rezolucija o Srebrenici jučer nije usvojena u parlamentu BiH i s obzirom na to ko sjedi tamo, neće nikada ni biti usvojena”, kazala je Ćatić.

Ženama Srebrenice danas su se pridružili članovi organizacije iz Italije, koji su finansirali izgradnju kuće za Srebreničanke.

“Došli smo da damo podršku ženama Srebrenice i cijelom narodu BiH. Nadamo se da će se uskoro pokazati istina i pravda za ovaj narod”, izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja ˝Le Case degli Angeli di Daniele˝ (Kuće anđela Danijela) Neda Alberghini.

Fena