Tahirović: U Haagu se plaše Mladića

Vijesti 12. jun 201509:38 > 09:39
N1

Tema jutra Novog dana bila je međunarodna konferencija "Istraživanje, dokumentovanje i procesuiranje genocida u BiH" na kojoj učestvuju najistaknutija imena uključena u procese istraživanja i procesuiranja genocida u BiH, tužioci iz zemalja regiona kao i porodice žrtava genocida.

Konferencija još traje i već su poslate važne poruke koje mogu pomoći u procesuiranju zločinaca odgovornih za genocid.

Gost je bio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnje napore u dostizanju pravde i privođenje pravdi odgovornih za počinjeni genocid u BiH, rekao je kako žrtve genocida, ali i njihovi predstavnici nisu zadovoljni. “Ovom konferencijom želimo da vidimo šta je trebalo još da se uradi kako bi u narednom periodu ispravili tu nepravdu i kako se to ne bi ponavljalo u narednom periodu”, rekao je.

O tome je li urađeno dovoljno u posljednjih 20 godina i da li je moglo brže, kazao je: “Naravno da je moglo brže i smatramo da su procesi izuzetno dugo trajali. Milošević je umro da nije dočekao presudu, Mladića se plaše, on je manipulator i nemaju za njega rješenja. Ovdje proces vodi neutralna strana. Veliki uticaj ima i politika koja remeti normalni tok. Nedostaje nam reparacija za žrtve”.

Na pitanje koja su za njega očekivanja od predsjednika Tribunala ali i glavnog tužioca kazao je: “Haški tribunal se zatvara 2017. i ovo je bio rezime rada Tribunala. Očekujemo da se završi na kvalitetan način. Očekujemo od Tužilaštva BiH da se posveti više pravosuđu u BiH i da nam se ne dešavaju ovakvi slučajevi poput hapšenja Ganića, Orića. Mi treba da o tome brinemo i procesuiramo ako treba, a ne da neko ‘glumi’ regionalnog policajca”.

Poslanici na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojili Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović. Za Rezoluciju je glasalo 25 poslanika, 13 je bilo protiv, a četiri suzdržana. Poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv Rezolucije. Ovim činom poslanici su odbili da podrže Rezoluciju o Srebrenici Evropskog parlamenta iz 2009. godine. Murat Tahirović je prokomentarisao Rezoluciju i rekao kako u BiH nemamo odgovara na mnoga pitanja. “U RS vas ima pravo uhapsiti zato što nosite zastavu BiH sa ljiljanima. Nema odgovara na to i niko ne reaguje. Hapse se ljudi, a neko zastavu ima kao suvenir. To je klasični aparthejd na koji mi iz BiH nemamo odgovor. Prošle godine smo bili na dženazi u Kozarcu kada su ljude bukvalno trgali iz vozila jer su na haubi imali zastavu. To je nevjerovatna mržnja prema nekome. Govori se kako je pod tom zastavom ubijen veliki broj Srba, ali ja ne ulazim u to. Ja sam 2008. godine napisao da će krenuti kampanja porotiv Bošnjaka. Sada javno pitam – da li je ilegalno da se nosi zastava BiH sa ljiljanima”.

Dodao je i da će se za mjesec dana obilježiti godišnjica genocida. “Svi treba da dođu u Potočare, da osjete zločin koji se tamo desio. Genocid koji je počinila vojska RS, a koji predsjednik RS i danas negira, ali neka se on s tim nosi”, kazao je.