Njemačka osigurala sredstva za deminiranje u BiH

Vijesti 10. sep 201413:55 > 14:02
Mod.gov.ba

Ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisao je danas u Sarajevu tri ugovora o humanitarnom deminiranju s predstavnicima organizacija Norveška narodna pomoć i ITF Enhancing Human Security.

S Norveškom narodnom pomoći potpisana su dva ugovora, od kojih je prvi vrijedan 345.448 KM i namijenjen je deminiranju u Donjem Rahiću i Dubravama, a drugi 57.305 KM za nabavku opreme za Deminerski bataljon Oruženih snaga BiH.

Ugovor s ITF Enhancing Human Security vrijedan je 195.580 KM  i namijenjen je za deminiranje u općini Konjic, koje će realizirati firma “Point”.

Ambasador Hellbach izjavio je da veoma cijeni angažman Ambasade na ovim projektima, kao i angažman ovih dviju organizacija, jer iz iskustva na poslovima koje je ranije obavljao zna šta znači kontaminacija zemljišta minama za ljude i razvoj zemlje.

– Smatram da je to veoma veliki problem čijem rješavanju treba aktivno prići – rekao je Hellbach.

Rukovodilac operacija Norveške narodne pomoći Amela Balić zahvalila je Vladi SR Njemačke koja finansijski podržava njihov rad od 2004., te istakla da su dosad zahvaljujući toj zemlji deminirali više od 7,8 miliona m² u Bosni i Hercegovini.  

Direktor slovenske organizacije ITF Enhancing Human Security Damjan Bergant također je rekao da je zahvalan Njemačkoj na ovim sredstvima i pojasnio da je ta organizacija u proteklih 16 godina od njih dobila 18 miliona dolara za različite projekte u BiH.

Nakon što je prošle godine za humanitarno deminiranje u BiH osigurala 3,2 miliona KM, SR Njemačka je za 2014. osigurala dva miliona KM.

Danas donirana sredstva dio su granta od 1.955.830 KM koji je odobrio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier za saniranje posljedica ovogodišnjih poplava u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je od 1997. za deminiranje u BiH osigurala više od 52 miliona KM.