Čavić: Poskupljenjem građani plaćaju gubite Elektroprivrede

Vijesti 13. jun 201512:56 > 12:59
N1

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da do poskupljenja struje u RS-u dolazi jer se moraju pokriti finansijske dubioze u tom preduzeću i to "preko leđa" građana.

Tvrdi da je gubitke u tom javnom preduzeću napravila, kako je naveo, kriminalizovana i nestručna uprava u kompletnoj “Elektroprivredi RS”.

Čavić je ustvrdio da se u svim preduzećima “Elektroprivrede RS” već godinama “friziraju” bilansi.

Realni gubitak u “Elektroprivredi” iznosi više od 150 miliona KM“, tvrdi on.

To javno preduzeće je, navodi, uložilo novce u kupovinu hartija od vrijednosti da bi pokrili budžetski deficit Vlade RS-a, a “Elektroprivreda RS” je imala i depozite u propaloj Bobar banci, ali i još jednoj banci koja je u gubitku.

Na rubu provalije je i sada Banka Srpske, ranije propala Balkan investment banka, koja će do kraja godine sigurno ‘kolabirati’, jer ima ogroman gubitak i vidjet ćemo ko će izvršiti dokapitalizaciju i šta će učiniti za tu banku koja je odavno propala“, ustvrdio je predsjednik NDP-a i naglasio da su ove banke spašavane depozitima preduzeća iz sastava “Elektroprivrede RS-a”.

Jedini način sada, kako je naveo, da se osigura ostatak likvidnih sredstava jeste da se povećaju prihodi od prodaje električne energije.

I naravno, sve na teret potrošača“, upozorio je Čavić.

Naglasio je i da je to javno preduzeće postalo poligon političkog zapošljavanja, čime se učešće za bruto plaće i naknade povećalo za više nego duplo za vrijeme aktuelne vlasti u RS-u te da je primljeno oko 1.800 novih radnika, a proizvodi se ista količina električne energije.

Struja za domaćinstva u RS-u poskupljuje od 1. jula u prosjeku za 9,4 posto, odlučila je prije dva dana Regulatorna komisija za električnu energiju RS-a.