Priprema li se izborna prevara velikih razmjera

Vijesti 21. sep 202018:47 > 18:47
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmotrit će ima li u spotu “Ujedinjena srpska” elemenata kršenja Izbornog zakona BiH, a nakon niza prijava koje su uputiili građani, ali i jedna ambasada u BiH. Sankcije postoje, od onih novčanih do poništenja ovjere političke stranke.

Preuranjena izborna kampanja u BiH nije ništa novo, no sudeći po porukama i sa pojedinih stranačkih skupova, nardena dva mjesaca očekuje nas poruke koj promiviraju strah, mržnju, nacionanu i vjersku netrpeljivost. S druge strane stranačke skupove kao takve nemoguće je sankcionirati.

Mnogo više od predizbornih skupova i spotova, CIK brine ogroman broj prijavljenih građana za glasanje van BiH, 120.000 do sada, u odnosu na 50.000 na prethodnim izborima, odnosno uočene nepravilnosti koje većm sada pretpostavljaju pokušaj izbornih prevara.

Konkretnije najveći broj novoprijavljenih je iz Srbije i Hrvatske, i to prema posljednjim informacijama za područje Brčko distrikta, Bijeljine, Zvornika, Broda, Teslića, Pelegićeva, Doboja, Jajca… U kolaciji Pod Lupom upozoravju i na umrle osobe na spskovima, nezvanično do sada ih je prejko 200 pronađeno.

Opširinije u prilogu.