U kampovima nema mjesta: Migranti pitaju zašto su na ulici

Vijesti 21. sep 202019:13 > 19:23
N1

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava, a istovremeno u zemlju stiže novi val izbjeglica. Desetine porodica koje su nedavno prešle u državu preko Crne Gore trenutno borave ispred kampa Ušivak u Hadžićima. Smještaja za njih nema, BiH nije napravila pomaka u rješavanju ovog kompleksnog problema. Za to vrijeme direktor državne Granične policije poručuje kako je granica "šuplja kao švicarski sir".

Od Crne Gore do Hadžića, kažu – pet do šest dana hoda. Kada su konačno i stigli do kampa, umjesto toplog obroka, toaleta, krova nad glavom – ostali su na ulici. Muškarci, žene, djeca – cijele porodice vape da im se pomogne.

“Ovdje smo došli zbog toga što je u mojoj zemlji rat, ne možemo živjeti u Afganistanu, došli smo ovdje tražeći sigurnost. Želimo ići negdje gdje ćemo imati dobar život, djeci je hladno, ovo nije život za njih”, priča Kashmir, izbjeglica iz Afganistana.

Ne skrivaju identitete. Kažu, žele razgovarati s nadležnima, žele zatražiti dokumente koji će im omogućiti bar privremeni ostanak ovdje, dok se ne oporave. No, od nadležnih im se, tvrde – niko ne obraća.

“Mi ćemo ostati ovdje, mi nemamo ni novca da idemo negdje dalje, mi trenutno nemamo nikakvo drugo rješenje”, ističe Rizah, izbjeglica iz Afganistana .

Humanitarne organizacije koje rade unutar kampa Ušivak povremeno podijele obroke. No, mjesta u kampu za nove izbjeglice – odavno nema.

“Neki od njih su prenoćili tu, čekaju svoju priliku, da onog momenta kada se stvore uslovi, kada se oslobodi nešto mjesta unutar kampa, da budu primljeni. Nažalost, prije toga nemamo neko adekvatno rješenje, odnosno ne mi, nego država da iznađe mogućnost da ih smjestimo. Ono što mi možemo uraditi, minimum uslova onih ljudskih da kažem, osoblje IOM-a iz Centra im iznese hranu, čaj, da se okrijepe”, kaže Azra Ibrahimović Srebrenica, upraviteljica kampa Ušivak.

Navečer je prehladno. Ljudima je neophodna ljekarska pomoć, ne znam šta treba da uradimo da bi nam neko pomogao – kaže 15-godišnji Ibrahim iz Afganistana.

“Samo nam sada treba sigurno mjesto, da se sklonimo, da dobijemo hranu, vodu, predugo smo pješačili moramo biti unutar kampa, uopšte mi nije jasno što smo ovdje na ulici”, pita Ibrahim.

Prvobitno je bilo predviđeno smještaj za osamsto migranata unutar kampa Ušivak – no trenutno ih je tamo blizu 1.400. Izbjeglice koje tek dolaze u izrazito su nepovoljnoj situaciji – još jedan kamp u Kantonu Sarajevo, Blažuj – prostor je isključivo za muškarce. Nije mjesto za boravak porodica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad