Rasprava SDA i SDP-a zbog citata koji je pogrešno pripisan Aliji Izetbegoviću

Vijesti 21. sep 202021:09 > 21:18
LEIGHTON MARK / AFP

Kantonalni odbor Stranke Demokratske Akcije Sarajevo osudio je "zlonamjerno oglašavanje" SDP-a BiH o postavljanju spomenika sa citatima prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u sarajevskoj Gimnazijskoj ulici. Iz SDA poručuju kako se oštro protive SDP-ovom pokušaju "degradiranja časnog lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine".

“Iako je SDP krenuo u preuranjenu kampanju za lokalne izbore usmjerenu protiv načelnika opštine Centar Nedžada Ajnadžića, KO SDA zahtjeva da se SDP suzdrži od vrijeđanja lika i djela prvog predsjednika Republike BIH Alije Izetbegovića, a samim tim i osjećaja građana opštine Centar, Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine. SDA je u periodu nakon agresije, razaranja i opsade od Sarajeva napravila ekonomski centar jači od manjeg bh. entiteta i prostor na kojem prava i slobode uživaju svi njegovi građani te kontinuirano daje podršku razvoju kulture i promovisanju vrijednosti koje je afirmisao i naš predsjednik, a načelnik Ajnadžić, nakon što je obnašao komandne funkcije tokom agresije i taj period završio sa činom generala, danas doprinos izgradnji bolje lokalne zajednice i društva daje sa pozicije uspješnog načelnika”, poručili su iz SDA.

Iz ove stranke su zatražili da “stranka čiji potpredsjednik Vojin Mijatović javno slavi 9. januar drži moralne i druge lekcije o bilo čemu, a ponajmanje da se bavi analizom lika i djela prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića”.

Podsjećamo, Socijademokratska partija je pozvala SDA da ispita porijeklo citata “Nauka otkriva, umjetnost stvara”, koji je pripisan Aliji Izetbegoviću, a u stvari pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Izetbegović prenio u svom pisanju.

“Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi ‘biseri’ Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću”, naveli su iz SDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad