Dačić: Ako su za nezavisno Kosovo, kako će spriječiti nezavisnost RS

Vijesti 22. sep 202008:23 > 08:30
TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da "predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost samoproglašenog Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske".

“Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost”, rekao je Dačić, prenosi RTRS.

Dačić je istakao da je Kosovo bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija “jasno rekla da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine”.

“Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost”, upitao je Dačić.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, “napravilo grešku” jer proglašenje nezavisnosti Kosova nije povezalo s nezavisnošću Republike Srpske.

“Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade šta god hoće. Jedino što bi moglo da zabrine međunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti Kosova) sa Republikom Srpskom”, naveo je Dačić za TV Pink.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak za priznanje nezavisnost Kosova, dok je član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv.

Dačić tvrdi da je glasanje o nezavisnosti Kosova uslijedilo pošto je ministar spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj 8. septembra poslala ministrici spoljnih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

“Ona (Haradinaj) kaže u pismu da sporazum u Washingtonu omogućava međusobno priznanje Izraela i Kosova i srdačno moli vladu BiH da razmotri priznanje samoproglašenog Kosova”, naveo je Dačić.

Dodao je da Priština na taj način zloupotrebljava dogovor iz Washingtona.

“Oni su vjerovatno ovakva pisma poslali i mnogim drugim zemljama. Ovaj poziv BiH je svakako zloupotreba dogovora iz Washingtona. Srbija treba da prestane da lobira protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova, a oni će ovako da pozivaju druge zemlje i da predstavljaju da je dio sporazuma da druge zemlje priznaju takozvano Kosovo”, rekao je Dačić.

Dodao je da ne vjeruje da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova stavljeno na dnevni red Predsjedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocijenio da je to “dio jedne druge politike”.

Dačić je ustvrdio da Evropa zapostavlja činjenicu da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića “decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića”.

Za Komšića, člana Predsjedništva BiH, Dačić je rekao da je “figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad