Novinar BIRN-a o slučaju Radovan Višković: Dobro se sjećam tog svjedoka

Vijesti 22. sep 202010:35 > 10:55
N1

Novinar BIRN-a BiH Admir Muslimović komentarisao je za N1 poziv Memorijalnog centra Srebrenica Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, zbog navoda da je zaštićenom svjedoku nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Muslimović je prisustvovao ročištu u Sudu BiH kada je zaštićeni svjedok M-16 u predmetu “Josipović i drugi” tvrdio da mu je Radovan Višković, sadašnji premijer entiteta RS, nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

17. juna 2017. na suđenju u predmetu ‘Josipović i ostali’ BIRN je bio jedini medij koji je pratio to suđenje. Sjećam se dobro tog svjedoka gdje je govorio o tome da je Višković navodno nudio pozamašnu svotu novca da učestvuje u prekopavanju masovnih grobnica, što je ovaj svjedok odbio. Ostalo mi je upečatljivo to suđenje jer se radi o svjedoku koji je bio pripadnik Vojske RS, dakle koji je svjedočio protiv svojih, i to su rijetke stvari i iz tog razloga se dobro sjećam tog suđenja“, istakao je Muslimović za N1.

Identittet zaštićenog svjedoka objavili su pojedini mediji, a Muslimović je rekao kako je to pokušaj diskreditacije svjedoka kako bi se, kako je naveo, pokazalo da je plaćen ili nešto drugo.

Ovo nije prvi put da u RS otkrivaju ime zaštićenog svjedoka. Takav je slučaj bio i 2012. godine na RTRS kada je novinar sa ratnim komadantom isto tako govorio o zaštićenom svjedoku. Tužilaštvo se nije oglašavalo i niko nije bio sankcionisan. Kazna za to iznosi od tri mjeseca do tri godine, ali se riejtko takva praksa primjenjuje. Zabrinjavajuće je upravo ta činjenica da se na ovaj način vrši zastrašivanje svjedoka kako ne bi neko drugi krenuo sa tim da otkrije istinu o dešavanjima na ovim prostorima“, izjavio je Muslimović.

Muslimović je o dva puta od Tužilaštva Bosne i Hercegovine tražio informacije o provjeri navoda da je Višković navodno povezan sa genocidom u Srebrenici.

4. maja ove godine Tužilaštvu sam poslao jasan upit da mi treba informacija o tome da li je urađena ikakva istraga tog svjedoka uz link našeg teksta koji je doveo do ovoga. Nikad nismo dobili odgovor. Krajem prošle godine sam pokušao takođe i kontaktirao press službu Tužilaštva te tražio da mi dostave tu informaciju. Nikad nisu. I Viškoviću smo upućivali upite i nismo dobili odgovore“, istakao je.

Rekao je i kako smatra da je moguće da će se krivična odgovornost pokrenuti, te da je prirodno da instiucija poput Memorijalnog centra Srebrenica traži to.

Muslimović je naglasio i kako je žalosno što se niko osim člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nije uključio u ovu priču.

“Vjerujem da može biti pokrenuta odgovornost, ali čisto sumnjam da će rezultirati većom kaznom i sankcijom”, kazao je.

Novinar BIRN BiH je rekao i kako smatra da predizborna kampanja nije razlog pokretanja ove priče.

Ne vjerujem da je to slučaj jer ovo može samo odgovarati njegovoj partiji jer znamo kakva klima vlada u RS kad je u pitanju priznanje genocida. Ja bih to okarekterisao kao splet okolnosti. Izvještaj je objavljen 2017. godine, Višković je stupio na dužnost 2019. Pokušao sam istražiti tu priču prije godinu dana i jednostavno je splet okolnosti doveo do toga da portal Istraga.ba dođe do dokumenata i objavi ih“, kazao je.

“Ovo nije prvi ni zadnji slučaj kada su u pitanju ratni zločini, i to ne samo u BiH. Primjeri iz Drugog svjetskog rata pokazuju da su dvije do tri decenije poslije rata došli do saznanja i hapsili određene osobe. To nije nešto što se može desiti kad je u pitanju izborna godina”, dodao je.

Muslimović je govorio i o selektivnom pristupu medija.

Imamo situaciju da kažu kako je priča o Viškoviću potekla iz FBiH, pa i ovdje u nekim medijima se ta vijest nalazi u petim ili desetim minutama ozbiljnih medija. Određeni portali ne tretiraju ovaj slučaj kao nešto ozbiljno. Sjetimo se ‘afere respiratori’, koju ne umanjujem, ali je bilo medija koji su znali po 150 tekstova mjesečno pisati, a da bi se u ovoj situaciji ponašali nonšalantno“, naveo je.

Istakao je i kako ne postoji ni minimum sumnje u to da su nadležni u RS znali za ulogu Radovana Viškovića u ratu kada su ga kandidovali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad