Zeljković: Nema stajanja za šankovima, nema ustajanja da bi se platio račun

Vijesti 22. sep 202012:53 > 12:59
Anadolija

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te upozorio na važnost pridržavanja preporučenih mjera, posebno kada je riječ o ugostiteljskim objektima.

Zeljković je pojasnio jučerašnju odluku Republičkog štaba za vanredne situacije i istakao da u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu da sjede maksimalno četiri osobe, dok i dalje nije dozvoljeno sjedenje i stajanje za šankom, odnosno mora postojati fizička distanca među gostima.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Nema kretanja, osim do toaleta, nema stajanja za šankovima, nema ustajanja da bi se platio račun, već to konobar obavlja na mjestu sjedenja gostiju, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da ugostiteljski objekti mogu imati i više od 50 osoba, ukoliko prostor omogućava fizičku distancu među njima, te da je definisano da bude jedan sto na deset kvadrata. Zeljković je ponovio da u ugostiteljskim, ali i ostalim objektima, ostaje na snazi mjera lične higijene i dezinfekcije, te naglasio da će poštovanje svih mjera kontrolisati republička inspekcija i komunalna policija. On je apelovao na građane, roditelje, učenike i studente da se u slučaju pojave nekih od simptoma virusa korona obavezno jave ljekaru, te da budu svjesni ozbiljnosti situacije i koliko je važno poštovanje predloženih mjera.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević pozvala je učitelje i nastavnike da budu primjer đacima kada je riječ o sprovođenju epidemioloških mjera i da budu pravilan model ponašanja. Ona je navela da je u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata virusom korona zaraženo još 51 lice, od testiranih 446, dok nije evidentiran nijedan smrtni slučaj.

Ukoliko posmatramo broj novooboljelih po sedmicama, unazad tri sedmice ne bilježimo značajne varijacije. Riječ je o broju koji je nešto malo više od 40 na 100.000 stanovnika. Da bi govorili o povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ovaj broj bi morao biti znatno niži, istakla je Devićeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad