Vukanović: Aerodrom u gradu koji nema ni autobuske stanice

Vijesti 22. sep 202017:03 > 20:01
N1

Izgradnja aerodroma, puteva, hidrocentrala, ali i kosmodroma teme su kojima su se bavili poslanici NSRS-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će prvi avioni sa budućeg trebinjskog aerodroma, koji bi trebala da gradi Srbija, poletjeti krajem naredne godine. Opozicija u obećanja ne vjeruje.

Zoning plan za budući aerodrom Trebinje na lokalitetu naselja Hum, Taleža i Cerovac, površine oko 1.234 hektara, pred poslanicima je bio po hitnom postupku.

Plan Vlade RS je da se u proces eksproprijacije uđe već 1.oktobra, a premijer Radovan Višković vjeruje da će prvi avioni poletjeti već krajem 2021.godine.

“Investitor i stopostotni vlasnik je Republika Srbija. To je investicija oko 100 miliona evra, a prema izjavama i uvjeravanjima koje sam dobio iz Srbije oni očekuju da prvi avioni počnu da lete već krajem 2021. godine”, priča Višković.

Ova investicija nije realna za opoziciju. Nebojšu Vukanovića sve je podsjetio na priču o obećanjima komunista seljacima Hercegovine i Crne Gore, nakon Drugog svjetskog rata.

“Tada su govorili kada dođu komunisti na vlast da će iz Rusije doći velike pegle da ispeglaju brda, da ih poravnaju, te da umjesto brda i krša da će napraviti plodnu zemlju i ravnice u izobilju. Nažalost još neki čekaju te ruske pegle, ali ni 70 godina nisu stigle u Hercegovinu. Nešto manje čekamo na taj aerodrom”, ističe Vukanović.

Trebinje nema autobusku stanicu, kaže Vukanović, te pita da li će se pred neke naredne izbore raspravljati o kosmodromu i hoćemo li čekati srpskog Jurija Gagarina.

Vladajući SNSD ovakve primjedbe ne smatra ozbiljnim.

“Srbija će zaposliti naše ljude, Srbija će platiti koncesiju građanima Trebinja. Srbija je već osnovala firmu gdje je postavljen direktor gospodin Stanković iz Niša”, tvrdi Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

Ako avioni polete u najavljenom roku, Nebojša Vukanović obećao je pojesti svo kamenje sa lokacije. Za jedan drugi nezavršeni projekat, HE Buk bijela, sa premijerom se kladio ko će popiti vodu iz jezera.

“Premijeru sam ponio jednu vodu s Drine. Čestiti premijeru, ovo ćete iskapiti prije nego Vas smijene, a izgleda da Vam je kraj blizu”, smatra Vukanović.

“Što se tiče vode, stojim pri stavu, pićemo ja, ili Vi tu vodu i nemojte se za to previše brinuti”, odgovara Višković.

Vladajući SNSD ostao je pri stavu da je urađeno mnogo projekata.

“Prvi avion trebalo je da poleti prije 10 godina, a tamo jedino što leti su ptice”, navodi Draško Stanivuković, poslanik PDP.

“Urađeno je mnogo u posljednjih 14 godina. Ali, treba postaviti pitanje šta su uradile Vlade na čelu sa PDP-om, ali i šta je uradio gradonačelnik Trebinja koji je bio iz iste stranke iz koje i gdin Stanivuković, Božidar Vučurević”, poručuje Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NSRS.

Lapsus, gradonačelnik je svojevremeno bio – Slavko Vučurević.Poslanik Mazalica zaključio je da Srbija ulaganjem u Trebinje – ulaže u Srbiju, jer je, dodaje, Trebinje Srbija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad