Zašto bošnjački poslanici nisu postavili pitanje Radovanu Viškoviću?

Vijesti 22. sep 202019:16 > 19:32
N1

U javnosti se otkrivaju novi transkripti koji upućuju na ratnu ulogu Radovana Viškovića. Memorijalni centar Potočari i danas je pozvao Tužilaštvo BiH da privede premijera Republike Srpske kako bi se očitovao o svojoj ulozi u genocidu u Srebrenici.

Više od sat vremena premijer RS Radovan Višković odgavarao je na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, od aerodroma u Trebinju, borbe protiv pandemije, do poljoprivrede i boračkih naknada.

VEZANE VIJESTI

Niko ga nije pitao za transkripte razgovora koji upućuju na njegovu ratnu ulogu na području Srebrenice, odnosno o iskazu svjedoka kojem je Višković navodno nudio novac za premještanje masovnih grobnica. Višković je danas izbjegao medije. Nakon dužeg nagovaranja, pred našu kameru stao je Senad Bratić. Zašto bošnjački poslanici nisu postavili pitanje? Bratić odgovara:

“Mislim da je primjerenije da Tužilaštvo BiH postavi pitanje premijeru po pitanju navoda zaštićenog svjedoka koji se izjasnio na Sudu BiH. Mislim da funkcija bilo koga, pa i premijera Vlade RS, ne daje imunitet da se izvrši provjera i da se utvrde tačne činjenice ukoliko postoje relevatni dokazi i da se i postupi po istom”, kaže Bratić.

Memorijalni centar Srebrenica javno je objavio nekoliko dokumenata haških transkripta koji upućuju da je Radovan Višković bio uključen u operaciju prijevoza 700 ljudi s livade u Sandićima koji će u konačnici biti pobijeni. Dokumentacija se nalazi u konačnom podnesku odbrane Ljubomira Borovčanina, odnosno u presudama Ljubiši Beari i Vujadinu Popoviću.

Podsjećaju i na svjedočenje u Hagu gdje je Željko Kerkez, oficir Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na suđenju Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a u Tribunalu u Hagu, doveo u vezu Viškovića sa genocidom u Srebrenici.

“Sama ta stvar je šokantna, mi za ovaj iskaz znamo jer je dat 2017. godine, a za navode znamo od mnogo ranije. Radovan Višković se spominje u presudi Radoslavu Krstiću, Beari, Popoviću i drugima. Ovaj podatak je manje – više poznat barem 15 godina. Trinaest godina najmanje Tužilaštvo sjedi na njemu”, ispričao je Emir Suljagić za N1.

Zbog svega navedenog iz Memorijalnog centra ponovo su zatražili od Tužilaštva BiH da pozove Radovana Viškovića na razgovor, smatrajući da se premijer RS-a mora očitovati o svojoj ulozi u genocidu.

”Oni su tobože formirali predmet, a šta će biti kad padne mrtva glava”, zapitao se Suljagić govoreći o Tužilaštvu BiH.

Ime Radovana Viškovića najmanje dva puta je spomenuto na sudu BiH u okviru istrage za genocid u Srebrenici, potom i 2017. godine u predmetu Josipović i drugi. Oba puta o njegovoj ratnoj ulozi, posvjedočio je zaštićeni svjedok Tužilaštva. Zašto nije provedna istraga, u Tužilaštvu BiH su odgovorili kako je u radu predmet u kojem se spomnje i ime Radovana Viškovića, ali i da u Posebnom odjelu ima preko 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH

Novinar BIRN-a Admir Muslimović koji je je prisustvovao ročištu u Sudu BiH kada je svjedočio zaštićeni svjedok upozorava kako ne postoji pravna kvalifikacija predmet u radu.

Nakon iskaza svjedoka u Sudu BiH, od 2017. godine u nekoliko navrata je pokušao dobiti izjavu i od Tužilaštva, ali i samog Viškovića, no odgovora nije bilo.

Iz Memorijalnog centra Potočari danas su zatražili od Tužilaštva BiH da privedu i Milorada Kojića direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina RS koji je najavio da će otkriti imena svih svjedoka koji su svjedočili protiv osuđenih ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda jer su kako tvrdi davali lažne iskaze.

Posebnu odgovornost u ciijeloj priči snose i mediji koji su objavili ime zaštićenog svejdoka, ali institucije poput suda BiH koji glas svjedoka nije zaštitio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad