Kako je Majk iz BiH dospio na birački spisak u Srbiji?

N1

Majk Hasić je neobično ime za Teslić, gradić na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH). Još je neobičnije, da je Majk registrovan da na lokalnim izborima u BiH, zakazanim za 15. novembar, glasa u inostranstvu, u susjednoj Srbiji, gdje nikada nije živio.

Za glasanje u inostranstvu, Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH do sada je stiglo oko 120.000 prijava, čija je provjera u toku. Prema njihovim podacima, za parlamentarne izbore 2018. godine ovjereno je 77. 814 glasačkih listića za glasanje u inostranstvu, a na lokalnim održanim 2016. godine broj glasača koji bi mogli glasati van BiH bio je 65.111.

Majk Hasić je u oba prethodna izborna ciklusa, kao i na svim ranijim izborima, glasao u naselju Gomjenica u Tesliću, gdje se vratio iz izbjeglištva prije 20 godina.

Da više nije na tom biračkom mjestu, već da je prijavljen da glasa u Srbiji obavijestio ga je lokalni odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH koji je, kako je predviđeno Izbornim zakonom, zbog provjera, imao uvid u birački spisak.

„Ja sam jedini u državi s ovim imenom i gdje baš mene nađe. Ne mogu vjerovati šta se dešava. Lopovluk. To je malverzacija. Ovo ne treba narodu. Nikad nisam bio u Srbiji, sem sedam dana kad smo u Delta City centru montirali kino dvorane“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) ovaj četrdesetdvogodišnjak, koji je zaposlen u teslićkoj hemijskoj industriji.

Integralni tekst pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad