OSCE za N1 o otkrivanju identiteta svjedoka: Mora se valjano istražiti i kazniti

Vijesti 23. sep 202008:14 > 08:17
Facebook

Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka ozbiljno je kršenje jednog od temeljnih načela funkcionalnog pravosudnog sistema, kazali su iz OSCE-a za N1 nakon što su Radiotelevizija Republike Srpske i drugi mediji u ovom bh. entitetu objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu 'Josipović i drugi' naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

“Bez iskaza ključnih svjedoka pravda se ne može postići. U osjetljivim suđenjima poput postupaka za ratne zločine, neki se svjedoci smatraju posebno ranjivima i vlasti ih moraju zaštititi kako bi osigurale njihovu sigurnost i integritet svjedočenja. Odredba krivičnog zakona koju ste naveli postoji upravo iz takvih razloga, kao i relevantni zakoni u svakoj jurisdikciji u BiH koji osiguravaju zaštitu ranjivih svjedoka i žrtava u skladu s međunarodnim standardima”, naveli su iz OSCE-a za N1.

VEZANE VIJESTI

Poručuju da svjesno kršenje zakona i ovog važnog principa od strane medija ili bilo koje druge stranke je neoprostivo i mora se valjano istražiti i kazniti.

“Svi mediji, uključujući javne servise, moraju se pokoravati najvišim standardima profesionalnog novinarstva i izvještavanja. To uključuje potpuno poštivanje odredbi o zaštiti svjedoka u izvještavanju o sudskim procesima. Novinari u takvim slučajevima nose ozbiljnu odgovornost prema javnosti i onima o kojima izvještavaju; njihova profesionalnost je ključna kako bi se osiguralo da ne ugrožavaju život, sigurnost ili dobrobit žrtava, svjedoka i drugih osoba uključenih u suđenje”, naveli su iz OSCE-a.

Objavljivanje imena osoba koje su svjedočile prošli, sadašnji i budući svjedoci mogu smatrati prijetnjom njihovoj sigurnosti i privatnosti. Iako je nadzor nad pravosudnim sistemom dobrodošao, njegova namjera ili posljedica nikada ne smije biti vršenje pritiska na svjedoke na ovaj način​, stav je OSCE-a.

“Kao što ste sugerirali, pod određenim okolnostima otkrivanje identiteta žrtve ili svjedoka u krivičnom postupku moglo bi samo po sebi predstavljati krivično djelo. Vlasti moraju poduzeti potpunu i nepristrasnu istragu ovog incidenta i osigurati da će u budućnosti biti uspostavljene sve potrebne mjere za zaštitu svjedoka koji sudjeluju u sudskim procesima, posebno suđenjima za ratne zločine.”

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su informirali nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka o ovom slučaju. Također, dodaju, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad