Crnadak: Spot Ujedinjene Srpske – odvratan

Vijesti 23. sep 202009:07 > 09:23
N1

Potpredsjednik PDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak komentarišući sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske rekao je kako su u njegovoj stranci skeptični po pitanju velikih najava, te da se "premijer Vlade RS Radovan Višković nije pokazao kao čovjek od riječi".

Višković je lično obećao poslanicima da će nam dati uvid u informaciju o svim javnim nabavkama za vrijeme vanrednog stanja. On to i dalje odbija da uradi, a u međuvremenu se pojavljuju podaci da su neke firme za jedan dan zarađivale silne milione. Imamo informacije i o tome da je kabinet Dodika, odnosno član njegovoog kabineta, imao porodični biznis za vrijeme vanrednog stanja i zgrnuo milione na tom poslu. Višković je na tako osjetljivoj stvari za narod prekršio svoju datu riječ“, istakao je Crnadak.

Komentarisao je i najavu predsjednika Vlade Republike Srpske koji očekuje da će prvi avioni sa budućeg trebinjskog aerodroma poletjeti krajem naredne godine.

“Svako povezivanje je dobro, svaki potez u smjeru toga da su pojedini dijelovi RS povezani međusobno, ili sa drugim dijelovima BiH, regionom, je dobrodošlo. Ovaj aerodrom pravi Srbija, jer vlast u RS već 15 godina nije to uspjela da uradi”, komentarisao je.

O tome da li vjeruje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine po pitanju javnih nabavki, ali i o slučaju Radovana Viškovića koji se navodno dovodi u vezu sa genocidom u Srebrenici, kazao je kako su to dvije strane medalje.

“Jedna je da morate uvijek imati barem minimum povjerenja u pravosuđe, jer ako nema, onda je država u haosu. S druge strane, praksa koju imamo iza nas u prošlosti ukazuje na to da nema Bog zna kakvih rezultata. Možda je njajbolji primjer taj po pitanju javnih nabavki za vrijeme vanrednog stanja. Zašto to stoji i dalje u ladicama, ne znam. Sasvim sigurno da je to najvažniji segment društvenog sistema i u RS i u BiH koji se mora hitno mijenjati. Glavne zamjerke iz Evropske unije i ključne stvari koje se tiču čuvenih 14 preporuka odnose se na vladavinu prava i bolji rad pravosuđa”, izjavio je Crnadak gostujući u Novom danu.

Govoreći o nastavka sjednice NSRS rekao je kako su tu stvari poprilično naelektrisane i zbog nadolazećih izbora.

Vlast pokušava da sjednice stavi u funkcije toga i čitava stvar oko aerdoroma dolazi zbog izbora“, kazao je.

Crnadak se osvrnuo i na spot Ujedinjene Srpske koji je izazvao buru reakcija u javnosti rekao je kako je veći prodor interneta u svim dijelovima BiH kod svih generacija doveo do toga da se digitalne platforme koriste puno prije izbora.

Mi smo inače stalno u nekakvim kampanjama i vjerovatno treba razmisliti o spajanju izbora u jednu godinu, tako da od četiri godine jedna bude izborna a jedna predizborna, jer u ovom sistemu je svaka godina ili predizborna ili izborna i to otežava rad izabranih organa vlasti na svim nivoima u BiH. Što se tiče spota Stevandića, teško da mogu naći neku blagu riječ od toga da je odvratno. Tolika doza primitivizma, mržnje, jednog nerazumijevanja za druge je ogromno, a posebno ću reći da je spot koji je Stevandić ponosno predstavio najviše uvredljiv upravo za srpski narod i nije tačno da su Srbi nekakvi bradati likovi koji su obučeni u crne košulje, lupaju šakom od sto, galame. To nije tipičan Srbin i zbog toga je taj spot najviše pogodio predstavnike srpskog naroda. S kim god sam razgovarao u Banjaluci dijeli to mišljenje. Očigledno da su u glavi Stevandića neka vremena koja su završila prije 25 godina i on iz toga ne uspijeva da se iščupa“, istakao je.

Govorio je za N1 i o tome šta PDP očekuje od ovih izbora te potcrtao kako se nada da će biti barem neki iskorak kada je u pitanju fair play u odnosu do sada.

U prošloj kampanji smo imali najgrublje uvrede i direktne ucjene birača. To je nezamislivo u normalnom svijetu i nadam se da će barem izborna komisija to da spriječi. Da više nikada u ovoj zemlji se ne dozvoli da jedan kandidat penzionerima kaže ako ne glasate za mene vratit ćete pomoć koju ste dobili od države, da nikad ne kaže radnicima ko ne glasa za mene dobiće otkaz. To su stvari koje više pripadaju srednjem vijeku ili primitivnim društvima“, naglasio je potpredsjednik PDP-a gostujući na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad