Američka ambasada u BiH za N1 o otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka

Vijesti 23. sep 202011:44 > 11:51
Ambasada SAD u BiH

Nakon što su Radiotelevizija Republike Srpske i drugi mediji u ovom bh. entitetu objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu 'Josipović i drugi' naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice", uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih institucija i udruženja.

Kako je jučer potvrđeno za N1, Tužilaštvo BiH i Sud BiH pokrenuli su postupak za dalju zaštitu zaštićenog svjedoka sa suđenja za genocid Srebrenici.

Iz OSCE-a poručuju da je svjesno kršenje Krivičnog zakona BiH od strane medija ili bilo koje druge stranke neoprostivo i mora se valjano istražiti i kazniti.

Zatražili smo i komentar Ambasade SAD u BiH.

“Razotkrivanje identiteta ili informacije koja može voditi otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka ugrožava sigurnost svjedoka i negativno utiče na spremnost svjedoka da svjedoče u krivičnim procesima, posebno u suđenjima za ratne zločine. Zaštita informacija o svjedoku je vitalna za funkcionisanje profesionalnog i neovisnog pravosudnog sistema. Bilo kakav konkretan upit oko otvorenih pitanja i tumačenja zakona BiH treba uputiti relevantnim institucijama BiH”, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za naš portal su naveli da analitički izvještaj koji je priložen uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini, a posebno u vanprocesnoj zaštiti.

“Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo, te stoga apelujemo na vlasti da sprovedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svojem izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom”, kazali su za N1 iz Delegacije EU.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su danas iz OHR-a odgovarajući na upit N1 televizije.

”Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom”, kazali su iz OHR-a.

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad