Galić: Saradnja sa Frontexom nam treba, neophodna je

Vijesti 23. sep 202012:28 > 12:38
N1

Nakon završenog sastanka koji se održao na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj u Zvorniku na kome su prisustvovali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, rukovodstvo Granične policije BiH na čelu sa direktorom Zoranom Galićem i predstavnici EUFOR-a, Galić rekao je kako bi kroz instituciju Frontexa BiH manje osjetila migracijski pritisak.

BiH se nalazi u tom migrantskom toku i ono što je za konstatirati na našu nesreću je da smo zadnja zemlja u tom nekom vagonu. Da pojasnim, mi imamo situaciju da nam migranti dolaze iz EU, Grčke, prelaze zemlje EU tako lako i za tri do pet dana dođu u BiH, a s druge strane prema Hrvatskoj koja šiti svoju granicu tako dobro i čvrsto, da ti migranti ne prelaze dalje u EU. Sad se postavlja pitanje ne samo BiH, nego i Srbija i Crna Gora i Sjeverna Makedodonija, nalaze se u sitoj situaciji. Možda smo mi u nepovoljnijoj da ti migranti prelaze EU tako jednostavno“, rekao je Galić.

“Kroz instituciju Frontexa mi bismo manje osjetili taj migracijski pritisak”, rekao je.

Imamo razne informacije, ali ono što je potrebito jeste razmotrit mogućnost potpisivanja i određenog sporazuma sa Frontexom, ne po pitanju izlaska Frontex snaga na granice BiH, nego određenog prostora gdje bi BiH mogla crpiti korist od raznih opcija koju pruža Frontex. Poziv je i bh. političarima da razmisle i o toj mogućnosti. To bi nas dovelo u povoljnu atmosferu da na kvalitetniji način odgovorimo na ovu situaciju“, istakao je direktor Granične policije BiH.

Naveo je i kako zadnju riječ u vezi sa tim treba reći Predsjedništvo BiH.

Nama treba ta suradnja, neophodna je. Frontex nudi razne mogućnosti, obuku za naše policijske službenike i bili bismo funkcionalniji i spreminiji odgovoriti. Ako već država ne može osigurati određena sredstva, bilo bi jako mudro da se to ide preko Frontexa“, kazao je.

Naglasio je i kako nemaju dovoljno policijskih službenika, te da imaju ispomoć kolega iz SIPA-e i MUP-a RS. Također je rekao i kako su pregrupirali svoje policijske snage onoliko koliko su mogli, ali da imaju određena ograničenja.

Potcrtao je i koliko je nužno promijeniti određene podzakonske akte, kako bi, kako je rekao, policijsku agenciju osposobili za globalne pojave.

Pravilnik u policiji je 20 godina star i nije predviđao ovakvu situaciju sa migrantima“, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad