Nedim Sladić prognozira: Kada nam u BiH stiže snijeg i gdje će sve padati

Vijesti 23. sep 202014:04 > 14:12
N1

Prodorom hladnije zračne mase sa sjeverozapada, prema kasnom poslijepodnevu i krajem dana u subotu daljim padom temperature zraka, na planinama iznad 1700 metara nadmorske visine, kiša će postepeno preći u susnježicu i snijeg, napisao je u prognozi meteorolog FACE-a Nedim Sladić.

Sladić je u naveo da nam koncem sedmice stiže velika promjena vremena dok će na planinama preovladavati zimske vremenske prilike – sa susnježicom i slabijim snijegom.

Njegovu prognozu donosimo u nastavku.

Četvrtak, 24.09.2020.

Sinoptička situacija: na vertikalnim profilima atmosfere dolazi do privremene promjene zapadnog strujanja, prvo na sjeverozapadno uz porast geopotencijalne vrijednosti zbog čega dolazi do smanjenijeg dotoka vlažnijeg zraka na višim, ali uz njeno zadržavanje na nižim vertikalnim profilima atmosfere zbog čega je atmosfera i dalje nestabilna, dok prema kraju termina prognoze dolazi do pojačavanja strujanja i promjene na sve izraženije zapadno, potom i jugozapadno, kao posljedica produbljivanja doline sa zapada nad Đenovskim zaljevom. U prizemlju prisutnost srednje ujednačenog atmosferskog pritiska koje je prema kraju termina prognoze u postepenom padu usljed nadolazećeg prostranog frontalnog sistema položenog od Iberije do juga Skandinavije, a koji je vezan za duboku ciklonu nad obalama juga Norveške.

Prognoza vremena: prijepodne u zapadnim, jugozapadnim i južnim područjima naše zemlje prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok u ostatku zemlje prognozira se malo do umjereno oblačno vrijeme. Sunčanije vrijeme očekuje se prema sjeveru i sjeveroistoku zemlje. U jutarnjim satima slaba kiša očekuje se u Hercegovini. Tokom dana umjereno na sjeveru, prema jugu do pretežno oblačno vrijeme. Slabiji lokalni pljuskovi su izgledniji u Hercegovini, jugozapadnim te djelomično centralnim područjima Bosne, naročito bliže Dinaridima. Izgledi za pljuskove su najmanji u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne gdje se prognoziraju i tokom dana duži sunčani periodi. U večernjim satima doći će do jačeg naoblačenja, najprije na zapadu naše zemlje. Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i centralnim područjima Bosne južni i jugozapadni, a u sjevernim područjima Bosne zapadni i sjeverozapadni. U večernjim satima vjetar će u cijeloj zemlji promijeniti smjer na jugo. U noći na petak prognozira se postepeno jačanje vjetra, najprije u Krajini. Jutarnja temperatura od 11 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 19 do 24 u jugozapadnim područjima Bosne i djelomično u Hercegovini, u ostatku zemlje od 22 do 27, dok na sjeveroistoku i sjeveru Bosne uglavnom od 25 do 29 ºC.

Petak, 25.09.2020.

VEZANE VIJESTI

Sinoptička situacija: na visini dolazi do snažnijeg pada geopotencijalne vrijednosti sa zapada usljed produbljivanja doline nad Đenovskim zaljevom čiji centar se pomjera istočnije od Lombardije prema Istri preko sjeverozapadne Hrvatske nad jug Mađarske, pri čemu se nad našom zemljom s prednje strane doline uspostava sve izraženije, u večernjim satima izrazito snažno jugozapadno strujanje uz pojačan dotok toplog, vlažnog i nestabilnog zraka s kojim dolazi do značajnije destabilizacije vremenskih prilika, naročito prema kraju termina prognoze, pri čemu vlaga koja s zapadnog Mediterana pristiže u Hercegovinu u interakciji sa Dinaridima uzrokuje veće ohlađivanje zraka, jače kondenzovanje i obilnije izljeve kiše. U prizemlju dalji pad atmosferskog pritiska na vrijednosti ispod normalnih usljed približavanja prostrane hladne fronte koja je vezana za ciklonalnu aktivnost u Đenovskom zaljevu, pri čemu sa sjeverozapada kontinenta počinje strujati svježiji zrak, dok se topliji zrak s jugozapada počinje postepeno podvlačiti pod hladniju zračnu masu zbog čega dolazi do početka fronta okluzije nad sjeverom Balkana koje kasnije talasa sjeverom Balkana, a zbog izraženije razlike između sniženijeg pritiska sjevera i povišenijeg s juga vladat će razmjerno vjetrovito vrijeme.
Prognoza vremena: jače naoblačenje koje u noći zahvata sjeverozapadna, zapadna, jugozapadna i južna područja naše zemlje nastavit će se širiti prema sjeveroistoku naše zemlje tokom ostatka dana donoseći izraženiju promjenu vremena Bosni i Hercegovini. Prijepodne prognozira se pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u Hercegovini, jugozapadnim i zapadnim, te djelomično u sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje umjereno od sjeveroistoka, a prema centralnim područjima Bosne i pretežno oblačno te razmjerno vjetrovito vrijeme. Tokom dana u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne se očekuju kiša, lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina koji su sve jači i učestaliji prema večernjim satima kada se prognozira mjestimično obilna, podno Veleža, Čvrsnice i Čabulje moguće i vrlo obilna kiša, dok u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Moguće su prolazne predfrontalne nestabilnosti u obliku slabih lokalnih pljuskova koje su najmanje izgledne u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom u većem dijelu Bosne očekuju se od večernjih sati približavanjem centra ciklone našim područjima. Prognozirana količina padavina kreće se između 50 i 90 mm u Hercegovini, uz padine planina lokalno i iznad 90 mm. Vjetar umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu zemlje prognoziraju se tokom dana povremeno olujni udari juga brzine 45 do 65 km/h, u večernjim satima na višim nadmorskim visinama i do 85 km/h. Zbog utjecaja južine jutro u Krajini će biti toplije u odnosu na ostatak zemlje. Jutarnja temperatura od 13 do 18, u Krajini pojačan jugo podiže temperaturu zraka i do 22 ºC, a dnevna od 22 do 28 ºC.

Subota, 26.09.2020.

Sinoptička situacija: po visini slabi utjecaj vrlo izraženog južnog strujanja. Centar doline smješten nad sjeverom Balkana odmiče prema sjeveru Europe pri čemu odvajanjem od primarne matice dolazi do stvaranja zasebne sekundarne doline nad Istrom koja se premješta duž Jadrana, pri čemu se sa zadnje strane spušta hladna zračna masa sa sjeverozapada kontinenta uz osjetniji pad temperature zraka. U prizemlju front okluzije nastavlja talasati preko sjevera i sjeveroistoka Balkanskog poluostrva da bi prema kraju termina prognoze sa zapada ponovo došlo do ciklogeneze nad Đenovskim zaljevom.

Prognoza vremena: prognozira se pretežno oblačno vrijeme sa kišom, s tim da će veći dio padavina se ispadati u noći s petka na subotu. Manje padavina prognozira se na sjeveroistoku Bosne. Očekuje se izraženije zahlađenje koje prijepodne najprije zahvata sjeverozapadna područja Bosne, a tokom poslijepodnevnih sati se širi prema ostatku zemlje. Prodorom hladnije zračne mase sa sjeverozapada, prema kasnom poslijepodnevu i krajem dana daljim padom temperature zraka, na planinama iznad 1700 metara nadmorske visine, kiša će postepeno preći u susnježicu i snijeg. Jak jugo oslabit će ujutro, a potom okrenuti svoj smjer na sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 9 do 16, a sve je toplije kako se ide na istok gdje su vrijednosti usljed jačeg juga i blizu 20 ºC, a dnevna usljed pada temperature zraka niža u odnosu na protekle dane i većinom od 10 do 14, na jugu do 18 ºC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad