Njemačka štampa: Smrt mlade psihologinje izazvala ogorčenje u Sarajevu

Vijesti 23. sep 202016:19 > 16:24
N1

Nakon smrti Belme Šoljanin (37) na hiljade ljudi traže od vlasti u Sarajevu da krenu u ozbiljnu borbu protiv korone. Vlasti i dalje važe kao nesposobne da dovedu situaciju pod kontrolu, piše Tageszeitung iz Berlina.

U serijalu pod nazivom „Drugi talas” Tageszeitung iz Berlina piše kako se šest evropskih država bore protiv infekcije koronom. Erich Rathfelder opisuje kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i počinje reportažni zapis oslikavanjem stanja na graničnom prijelazu sa Hrvatskom.

VEZANE VIJESTI

Do graničnog prelaza Kamensko se dolazi putem kroz dalmatinski krš. „Prije su putnici morali planirati više vremena za prelazak granice a sada, na vrhuncu korona krize, na granicama BiH i Hrvatske skoro da nema ljudi. Obje strane su otežale promet ljudi. Bosanci se, ako žele u Hrvatsku moraju testirati na koronu.”

Autor teksta potom podsjeća kako su tokom prvog talasa korone i BiH i Hrvatska imali nisku stopu infekcije. A onda je u ljeto, nakon ukidanja ograničenja, virus stigao sa sjevera.

Smrt 37-godišnje psihologinje

Smrt poznate 37-godišnje psihologinje Belme Šoljanin, izazvala je ogorčenje među ljudima, navodi dalje Tageszeitung. „Tri dana pred smrt 11. avgusta, ona je rodila sina. A onda je premještena u izolatorij, gdje je i umrla. Bila je poznata aktivistkinja, njena internet-stranica je bila dobro posjećena. Davala je savjete trudnicama i mladim majkama i od početka upozoravala na opasnost od korone”, piše TAZ.

“Nakon njene smrti na hiljade ljudi, poznatih umjetnika, novinara i poduzetnika traže od vlasti u Sarajevu da krenu u ozbiljnu borbu protiv korone. Vlasti i dalje važe kao nesposobne da dovedu situaciju pod kontrolu, mada je broj inficiranih nešto smanjen”, zaključuje Tageszeitung iz Berlina u članku o koroni u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad