Salkić o slučaju Višković: Vrlo moguće da svjedoci govore istinu

Vijesti 23. sep 202017:02 > 17:09
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske i funkcioner Stranke demokratske akcije, rekao je danas za N1 da je vrlo moguće da svjedoci govore istinu o ulozi Radovana Viškovića u događajima u Srebrenici 1995. godine uzimajući u obzir poziciju na kojoj se aktuelni premijer RS-a tada nalazio.

Salkić je dodao da niko ne može biti imun od odgovornosti za ono što je činio i što će u budućnosti činiti.

VEZANE VIJESTI

Na bazi govora tih svjedoka za očekivati je bilo će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preduzeti određene aktivnosti, ali ono što je evidentno je da se Tužilaštvo ne bavi stvarnim istraživanjem ratnih zločina već pokušava napraviti ravnotežu između svih građana u Bosni i Hercegovini kako bi dokazali da su svi ili gotovo podjednako činili zločine. Optužbe su više nego ozbiljne. Ono što se moglo pročitati u dokumentima i što su rekli zaštićeni svjedoci, dakle, ukazuje na to da je on bio umiješan u ono što se dešavalo, a tiče se eliminacije i skrivanja posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici”, istakao je Salkić.

Potom je rekao da očekuje od Tužilaštva da radi svoj posao.

”Očekujemo da Tužilaštvo uradi svoj posao, da pozove Viškovića da da iskaz i da da ono što ima dati u svoju odbranu. Zločin genocida je počinjen od strane desetina, stotina pripadnika Vojske i pripadnika policije bosanskih Srba. To nije moglo uraditi nekih dvadesetak – trideset ljudi. Neko je između ostalog mora organizovati i ovaj transport i teške mašine da vrše iskope. Sve masovne grobnice su nastale pod budnim okom tadašnjih vlasti, a današnje vlasti znaju gdje su masovne grobnice, oni ih skrivaju i zato još uvijek tragamo za nestalim licima”, naglasio je on.

”Ovo je prilika da Tužilaštvo napravi novi iskorak i pokaže da nema nedodirljivih”, poručio je Salkić.

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad