Zvizdić za N1: Čamparu treba zadržati u SDA, ponosan sam što mi je rođak

Vijesti 23. sep 202018:15 > 18:34
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić kazao je za N1 kako Stranka demokratske akcije treba zadržati Aljošu Čamparu jer je on jedan "vrlo perspektivan i sposoban političar" te da sve njegove kritike treba razmotriti, a devijacije u stranci pokušati ispraviti.

“Ta ostavka je onako kako je gospodin Čampara naveo u pismu, jedan individualan čin. Mi živimo u slobodnom demokratskom društvu, gospodin Čampara ima pravo na svoj politički stav i politički put. Treba podvući da je on dao ostavku na članstvo u Predsjedništvo SDA, ne na članstvo u stranci SDA. On je jedan vrlo perspektivan i sposoban političar, čovjek koji je izuzetno angažovan, borben i sve vrijeme upućen na unaprijeđenje procesa na nivoima vlasti na kojima je zadužen i zbog toga je važna činjenica da nije dao ostavku na članstvo u SDA jer pruža prostor da se razgovara s njim i utvrdi validnost kritika koje je naveo i pokušaju ispraviti devijacije ako je to moguće”, rekao je Zvizdić u Danu uživo.

Na pitanje da li Čamparu treba zadržati u SDA rekao je: “Sasvim sigurno”. Smatra da je “pogrešna praksa ako neko da ostavku ili uputi kritiku, da se stranka odrekne takvih ljudi”.

“Ako imate dobrog igrača u vašoj ekipi, on će biti jednako dobar igrač i golgeter kada izađe iz te ekipe, taj talenat neće nestati ako izađe iz ekipe. Nema potrebe gubiti ljude koji su sposobni, jako društveno-politčki angažovani i vrlo meritorno mogu oponašti brojne funkcije”, rekao je Zvizdić.

Kazao je kako se ostavka Čampare nije razmatrala na Kolegiju SDA te da će ona biti razmatrana na Glavnom odboru SDA.

Na pitanje da li je razapet između stranke i SDA, s obzirom na to da je u srodstvu sa Čamparom, Zvizdić je rekao:

“Ponosan sam da je on moj rođak i na naše rođačko i zemljopisno porijeklo, ali moje članstvo u SDA nije determinisano bilo kakvim rodbinskim vezama. U momentu kada sam postao član SDA, Čampara je imao 12 ili 13 godina, a kada sam bio premijer KS on nije bio angažovan u SDA. Moje članstvo determinisano je programskim ciljevima”.

Istakao je kako je Čampara “svojim radom, trudom i angažmanom uspio izgraditi svoj imidž i autoritet i unutar SDA i da postane prepoznatljiv na političkoj sceni”.

“Ostajem u SDA sve dok je SDA u marginama programskih ciljeva i njen karakter isključivo državotvorni”, rekao je Zvizdić.

Na Čamparinu izjavu da je “Izetbegović okružen pogrešnim ljudima i da se bave uhljebljavanjem”, kazao je kako misli da se Čampara tu fokusirao na stanje u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo i na stanje u Vladi KS.

“Lično s gospodinom Izetbegovićem uvijek govorim meritorne informacije i predlažem rješenja koja mogu unaprijediti razvoj. Da li to drugi članovi rade, ne znam. Određeni problemi nastali su od izbora KO SDA Sarajevo, to govori i izbor komisije u ime SDA čiji sam član da bi se utvrdilo da li su izbori provedeni u skladu sa statutom i pravilima izbornog postupka SDA. Već tada je utvrđeno da je bilo određenih devijacija i da u rukovodstvu sjede ljudi koji nisu izabrani u skladu s izbornim pravilima i vrlo brzo ćemo kao komisija predložiti Predsjedništvu određene mjere”, rekao je.

Uskoro video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad