Hoće li biti usvojena revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina

Vijesti 24. sep 202010:52 > 11:00
N1

Kako N1 saznaje, u 11 sati zakazana je izvanredna sjednica Vijeća ministara BiH sa samo jednom točkom dnevnog reda - usvajanje Strategije o procesuiranju ratnih zločina.

Saznajemo i da je jutros u 9:30 sati održan zoom sastanak na kojem su sudjelovali Johan Sattler, Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Josip Grubeša, na kojem su precizirani svi detalji.

Podsjetimo, gostujući jučer na N1, ministar pravde BiH na pitanje: Hoće li sutra biti usvojen ”dokument s aneksom B” odnosno revidirana Strategija o kojoj je posljednjih dana bilo govora, odgovorio je:

Ja se nadam, ali ja sam samo jedna ruka unutar Vijeća ministara”, istakao je on pojašnjavajući detalje Strategije.

Podsjetimo, bosanskohercegovačke vlasti su 2008. usvojile Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na državnom nivou procesuiraju najsloženiji predmeti u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine.

Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, a nisu završeni svi najsloženiji predmeti ratnih zločina na državnom nivou, zbog čega je i pripremljena Revidirana strategija, koja predviđa da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta.

N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad