Protest porodica bh. građana u Siriji: Bosanka zbog mobitela u zatvoru

Vijesti 24. sep 202013:44 > 13:50
N1

U Sarajevu je danas održan mirni protest porodica žena i djece smještenih u kampovima u Siriji.

Predstavnici porodica žena i djece koji se nalaze u sirijskim kampovima za danas imaju zakazan sastanak sa ministrom bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem.

Ostali koji su se okupili na mirnom protestu na Trgu BiH u Sarajevu čekaju ishod razgovora te poručuju: “Vratite nam našu djecu”.

Porodice okupljenih na protestu nalaze se u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” u Siriji i žele skrenuti pažnju državnih vlasti na njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu, budući da su uslovi u kojima oni borave jako loši, a informacija o njihovom mogućem povratku nema.

Alema Dolamić je i ranije za N1 govorila o lošim uslovima u kampu i želji žena da se vrate u BiH i ona je prva osoba koja je progovorila u javnosti o ovome. Njena sestra se nalazi u jednom od kampova, u kampu “Al-Roj” od 2017. godine.

Kako nam je danas rekla Dolamić, predstavnici porodica su sa Fahrudinom Radončićem o ovome razgovarali u februaru 2020. ali da od tada do danas nikad im se niko nije obratio, niti kako je navela, objasnio da li će biti sljedeće deportacije, pa su oni iz tog razloga odlučili da izađu na mirne proteste.

N1

Tražili smo da nas primi ministar Cikotić. Očekujem da nam objasni do koje tačke je došla realizacija naših državljana, nebitno da li su u kampovima ili zatvorima. Po nekom pravilu trebaju svi da se vrate, a onaj ko treba da odgovara, neka odgovara. Dakle, zanima nas kad će se dogoditi deportacija“, rekla nam je Dolamić.

Kazala nam je i da ne zna koliko je muškaraca, odnosno bh. državljana smješteno u Siriji, ali da žena i djece ima ukupno 80.

Ispričala nam je i sa kakvim se problemima susreću bh. državljanke u tim kampovima.

Do prije dva mjeseca sam se svakdnevno čula sa sestrom, a onda su ih počeli iz kampa ‘Al-Hol prebacivati u ‘Al-Roj’, koji je stroži, i pooštrili su im mjere i nisam s njom razgovarala dva mjeseca. Napisala mi je da ne može doći do telefona i da ih vode u zatvor ako nađu mobitel. Jedna naša Bosanka je u zatvoru zbog mobitela, a njena djeca su spala na brigu kod moje sestre. S vremena na vrijeme ranije smo mogli poslati pomoć, sada nema ni toga“, kazala nam je.

Moja sestra je od septembra 2017. u tom logoru. Pobjegla je sa tadašnje teritorije ISIL-a i bila zatvorena u kurdskom logoru. Rekla mi je da je spremna po povratku u BiH, ako bude potrebno, da odgovara pred zakonom. Njihova jedina želja je da se vrate kućama“, istakla je.

Naglasila je i kako su uslovi u tim kampovima stravični, da je to šator na zemlji, da djeca godinama nemaju obrazovanja, liječničku pomoć i da nemaju osnovne potrebe za život. Ispričala nam je i da je jedna žena iz Zenice prije nekoliko mjeseca preminula i da je njen sin od šest godina ostao iza nje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad