Jelena Trivić, Gordana Vidović i Rubina Čengić u Novom danu

Vijesti 24. sep 202013:59 > 14:05
N1

Budite i sutra uz "Novi dan", donosimo najaktuelnije priče, naši reporteri izvještavaju sa mjesta svih važnih dešavanja.

Analiziramo političku scenu u BiH. Iako je PDP podržao SDS-ovog kandidata za načelnika opštine Modriča, Gordana Vidović iz kluba PDP-a kandidovala se za ovu poziciju ispred Seljačke stranke. Sve to neprincipijelno je za Jelenu Trivić koja kritikuje kolaboracionističke struje unutar PDP-a. Da li Vidović indirektno pomaže SNSD-u da pobijedi i da li su vjerovatne insinuacije da bi Trivić mogla napustiti PDP, uživo iz Banjaluke i Modriče govore za “Novi dan”.

Komentarišemo aktuelne događaje. Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića zbog krivičnih djela prevara u službi i pranje novca; Donosimo reakcije na Špirićevo imenovanje za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Gošća u rubrici “Press”, biće novinarka Rubina Čengić.

Približava se godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Političar njemačke stranke CDU, Štefan Švarc, inače počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bosanske Krupe, napisao je u autorskom tekstu za DW da je Dejton, koji je teško naštetio bosanskoj duši i amputirao zemlju, spasio državu BiH, ali je od nje napravio invalida. On tvrdi da rješenja nema bez onih koji su od nje napravili “Dejtonistan”. O tome ko su ti ljudi i šta poručuje njemački političar, u “Novom danu” između ostalog govori Mehmed Smajić, novinar RTV DW.

Inicijativa IT Girls, u saradnji sa Bit Alijansom, započela je kampanju pod nazivom „Organizacijska kultura i radni standardi u IT sektoru – odgovor na COVID-19“ u kojoj učestvuju predstavnici IT kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj ove kampanje je da predstavi organizacijsku kulturu IT kompanija, i da pokaže kako su se one nosile sa pandemijom COVID-19. Gošće “Novog dana” biće Sumeja Čakalović, PR i komunukacijska menadžerka Bit Alijanse i Zerina Mandžo iz organizacije IT Girls.

Upoznaćemo Vas sa projektom „Mi o nama“, čiji je cilj dokumentovanje pozitivnih priča o individualcima, inicijativama, grupama i aktivnostima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Platformu vodi tim video i foto reportera i reporterki, koji svakodnevno prikupljaju priče BH građana i dijele ih na svojoj web stranici, mionama.ba, ali i društvenim mrežama. Ugostićemo Mirzu Ajnadžića iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad