Miran Stambol: Muka nam je od ljudi, a ne od zemlje (VIDEO)

Vijesti 24. sep 202014:31 > 14:49
N1

Nekoliko godina unazad svoje slobodno vrijeme posvećujem planinarstvu i brdskom trčanju koje mi je posebna strast. Svakako je jedan od razloga I to što pored toga što trčim imam priliku to činiti u nevjerovatnoj prirodi koja me okružuje. Obišao sam mogu slobodno reći većinu naše lijepe BiH i svaki put se iznova oduševim koliko raspolazemo sa nevjerovatnom netaknutom prirodom, koliko je naša zemlja posebna – a koliko smo mi njen narod toga malo svjesni, kaže ekonomista i zaljubljenik u prirodu Miran Miki Stambol.

Ističe da je njegov prijatelj Nedim Džaka, koji je i autor videa “Fairy tale called Bosnia and Herzegovina“ također zaljubljenik u prirodu ali i izvrstan fotograf.

VEZANE VIJESTI

“Na jednom mjestu od uspona na Maglić odlučili smo snimiti i ovaj video i na taj način barem na trenutak zabilježiti tu ljepotu, potaknuti sve koji ga pogledaju da krenu nasim stopama te svim Bosancima i Hercegovcima koji su je morali napustiti iz nekog razloga omogućiti da utonu u bajku zvana BiH i s ponosom kažu odakle potiču. Odlučili smo se za planinu Visočicu koja i simbolično ali i geografski povezuje Bosnu sa Hercegovinom, te njen vrh “Vito” i “Drstva”. Trčanje na gotovo 2.000 metara nadmorske visine predstavlja pravi adrenalinski užitak uz poglede koji se ne zaboravljaju”, rekao je Stambol. 

Video je posvećen i svim onim ljudima koji pljuju ovu zemlju, dodaje. 

“Nek se sjete da je klima odlična, vjetrovi umjereni, da nema oluja, cunamija, tornada, aktivnih vulkana i zemljotresa. Nije neplodna, iz džepa sjeme da ispadne nešto ce da nikne. Zemlja koja je šumovita, brdovita, niti su pretezno kamenjari niti su džungle sa zaraznim bolestima. Sve fino, blago, pitomo i nježno. Nije nam muka od zemlje, muka nam je od ljudi”, naveo je Stambol.