Hoće li uskoro doći do nove deportacije bh. državljana iz Sirije

Vijesti 24. sep 202017:15 > 18:28
N1

Proces deportacije bh. državljana iz sirijskih kampova više nije pod oznakom tajno. Sve će, uskoro, biti transparentno pred članovima Savjeta ministara BiH, kazali su predstavnici članova porodica nakon mirnog protesta i sastanka sa državnim ministrom bezbjednosti. Obećanjima su zadovoljni, a nadaju se da će problematika povratka biti hitna. Iz Ministarstva informacija da sa međunarodnim partnerima rade aktivno u skladu sa nadležnostima.

Iz Velike Kladuše na mirni protest u Sarajevo stigla je i Fatima. Sedam godina čeka susret sa kćerkom koja se nalazi u sirijskom kampu Al Hol.

“Oni žive u šatorima, oni žive u prašini, prljavštini. Otimaju im pare koje im dostavimo, uglavnom – teškom mukom. Uzimaju im telefone, po šest mjeseci se ne mogu javiti, a mi ne znamo jesu li živi ili su ih ubili”,  kazala je Fatima Galijašević.

Naser Arnaut iz Sarajeva ratovao je za takozvanu Islamsku državu i poginuo na sirijskom ratišu. Njegova majka očekuje zagrljaj dvogodišnje unuke koja od rođenja živi u kampu na sjeveroistoku Sirije.

“Moja je želja da unuka i snaha dođu. Da dođu i sve majke, žene, djeca i obraduju svoje roditelje, da ih spasimo dok su još zdravi”, istaknula je Halima Arnaut.

Predstavnici članova porodica razgovarali su sa ministrom bezbjednosti. Traže hitnu deportaciju bh. državljana iz Sirije.

“Stavili su da je to pod hitno – u narednim sedmicama će iduća deportacija biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. On kaže – ovo nam je hitno, a ja se nadam da će to tako ubrzo i biti”, rekla je Alema Dolamić.

“Nije moguće da se vrate svi zajedno. Biće grupisani, ali ministar je obećao da će nastojati u kratkom periodu, u zavisnosti od “zelenog svjetla” Amerike, da bude riješeno”, rekla je Azra Divović.

Prema operativnim podacima u kampovima Al Hol i Roj još je oko 100 osoba – žena i djece. Iz nadležnog Ministarstva naglašavaju da je proces povratka, inače započet u decembru prošle godine, prolongiran zbog pandemije.

“Oni razumiju da je način rješavanja sudbine njihovih članova porodica i njihovog povratka u BiH uslovljen sa više faktora. Ministarstvo je za sada skinulo stepen tajnosti sa tog procesa ili dokumenata koja su vezana. Pokrenuli smo i druge aktivnosti koje su vezane za identifikaciju i pravljenje lista. Javnost, međutim, mora znati da se ti ljudi i članovi porodica nalaze na prostorima Sirije ili Iraka, ali koji ne prizaju državne vlasti tih zemalaja, a mi sa tim vlastima nemamo potpisane sporazume o readmisiji čime je proces usloženjen. Zahvaljujući saradnji sa određenim međunarodnim organizacijama i saveznicima koji imaju pristup tim prostorima – mi cijenimo da ćemo realtivno brzo organizovati početak tog procesa i završiti na zadovoljstvo članova porodica čiji se dijelovi porodica nalaze u Siriji ili Iraku”,  rekao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH.

Podsjetimo da je 19. decembra 2019. godine iz Sirije u BiH deportovana prva grupa bh. državljana koji su boravili u sirijskim kampovima i zatvorskim jedinicama. Organizovano je vraćeno sedam muškaraca, šest žena i 12-ero djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad