Jedanaest termina za Gordanu Tadić

Vijesti 24. sep 202018:52 > 19:05
N1

Glavna tužiteljica BiH Gordane Tadić ni danas se nije pojavila pred Privremenom istražnom komisijom Parlamenta BiH. Dobila je novi tremin, odnosno termine.

“31. septembar, 1. oktobar, pa do petog, šestog, sedmog, osmog, devetog, desetog, dvanaestog, trinaestog, četrnaestog oktobra. Za svaki od ovih termina naveli smo počev od, u nekim slučajevima, 12 sati, negdje od 15 sati, ukoliko želi da se pojavi nakon radnog vremena”, kazao je Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije.

Čak jedanaest termina dobila je glavna tužiteljica BiH da se pojavi pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma i da svjedoči o stanju u pravosuđu BiH. Hoće li tu šansu iskoristiti, niko ne može dati odgovor.

“Ja evo sama sebe pitam šta može biti važnije osim toga vas komisija državnog parlamenta pozove da date određene odgovore”, kazala je Mirjana Lepić, članica komisije.

Ovo nije prvi put da komisija pozva Gordanu Tadić, posljednja dva puta odlučila je da odgovori na identičan način, zbog preuzetih obaveza traži novi tremin.

“Na žalost ne postoje institucionalni mehanizmi da se zbog toga bilo ko u ovoj zemlji, a pogotovo nosioci pravosudnih funkcija privredu odgovornosti”, rekao je član komisije Zlatan Begić.

Mnogo je pitanja koja su trebala biti upućena glavnoj tužiteljici, od reforme pravosuđa, ali i onih konkretnijih otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka odnosno trgovine uticajem, gdje je navodno glavna tužiteljica posredno nudila funkcije kako bi se odustalo od članstva u VSTV-u.

“Zaista skandalozno. Zastrašujuće. Nevjerovatno. Čovjek se pita da li mi zaista živimo u zemlji gdje se to dešava. Očigledno se dešava. Zato je važno dobiti odgovore od prvog čovjeka Tužilaštva bez obzira kako se zove, iz kojeg naroda dolazi, bez obzira prema kojoj političkoj stranci ima određene afinitete”, rekao je Branislav Borenović.

No ovo nije prvi put da se obezvređuje Parlament BiH kao institucija. Proteklih dana to se desilo još jednom. Kako drugačije objasnitii da je za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije potvrđen Nikola Špirić koji se već više od dvije godine nalazi na crnoj listi SAD-a upravo zbog sumnje da je bio umiješan u korupciju.

“Izabran je glasovima SDA, SNSD-a i HDZ-a i u Domu naroda i u Predstavničkom domu i to je pokazalo da ova većina ima glasove za popunjavanje fotelja bez obzira koliko su apsolutno nedopustivi motivi da vi izabrete čovjeka sa crne liste u Komisiju koja prati borbu protiv korupcije, a prema navodima njihovog premijera, Zorana Tegeltije, ta većina nema parlamentarnu većinu da usvaja zakone”, rekao je Arnaut.

I DF se distancira od izbora Nikole Špirića, kako je danas kazao Zlatan Begić zbog okolnosti koje ga prate. Kako je moguće da su njihovi parteri SDA bili za, a oni protiv, Begić odgovora:

“Ja ću vam reći sada. Za ove dvije godine, koliko sam ja državni zastupnik nikakav značajan razgovor koji bi prethodio političkim odlukama nije obavljen za predstavnicima SDA niti smo ikada dobili poziv za takvu vrstu političkog dogovora”.

U četvrtak 1. oktobra Privremena istražna komisija saslušat će disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika, a 8. oktobra zakazano je svjedočenje Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad