Višković se oglasio: To je izmišljotina, imam mirnu savjest

Vijesti 24. sep 202021:38 > 21:47
RTRS

Premijer Republike Srposke Radovan Višković prvi put se oglasio nakon što se u javnosti pojavila izjava zaštićenog svjedoka u kojoj navodi da mu je navodno nudio novac za premještanje masovnih grobnica. Gostujući na RTRS-u rekao je kako "on i njegova porodica imaju mirnu savjest" i da mu je "degutantno komentirati ove optužbe".

“To je laž i izmišljotina, zato se nisam javno oglašavao. Ne želim da se valjam u blatu u kojem se valjaju oni koji me napadaju. Bio sam pripadnik Vojske RS, nisam ukaljao ni obraz ni ruke i to mi niko ne može oduzeti”, rekao je Višković gostujući u RTRS-u.

Na pitanje gdje je bio 1995. godine rekao je kako je bio “tamo i gdje sve četiri godine – u Sektoru glavnog štaba VRS kao referent saobraćajne službe”.

“Prvog augusta 1996. godin sam došao na radno mjesto u Boksit Milići i sva ta priča nije utemeljena. Postoji više nego transaprentna dokumentacija i oko tog transporta i ko je to radio, ko je imao odgovnost, ko je imao komandu i ko je obavljao sve te poslove. Želim kazati da se ne brinete za mene i moju porodicu, predsjednik Vlade RS je više nego čist. Ne mogu mi za ove dvije godine naći nikakav kriminal ni korupciju”, rekao je Višković.

Kazao je kako ” neke partije na čelu sa SDA ne stoje dobro i gube velika gradove poput Sarajeva, pa preko Radovana Viškovića žele mobilizati borce kako bi prigrabili koji jeftini politički poen”.

“Imam dosta prijatelja iz reda Bošnjaka koji me znaju. U bilo kom narodu imate poštene i čestite ljude, ne dijelim nikoga po nacionalnoj pripadnosti već kakav je čovjek. Ja sam možda živio u nekom ubjeđenju da BiH ima budućnost, da se ova neka dešavanja mogu usmjeriti u pravcu da naši građani bolje žive, ali očito oni koji se kunu u BiH udaraju i onaj posljednji šav da više te BiH nema”, rekao je Višković.

Kazao je da je “apsurd da ga optužuju ljudi koji imaju veoma upitnu prošlost”.

“Takvih je mnogo u Sarajevu i u SDA. Pitaju zašto se Višković ne privodi. Pa valjda u ovoj državi postoji minimum pravde i minimum pravnog sistema. Morate protiv nekoga imati dokaz da biste nešto radili”, kazao je Višković dodavši kako je riječ o lažima, političkom spinovanju i lažnom svjedoku.

Najavio je podizanje više tužbi prema medijima i pojedincima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad