Varhelyi o odluci bh. vlasti: Svi počinitelji moraju odgovarati za zločine

Vijesti 25. sep 202008:56 > 09:01
N1

Komesar Europske unije za politiku proširenja i susjedstva Oliver Varhelyi pozdravio je odluku bh. vlasti da usvoje novu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, naglasivši da zločinci moraju biti kažnjeni a da porodice žrtava zaslužuju pravdu.

“Pozdravljam konačno usvajanje nove strategije za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dvadeset pet godina nakon kraja sukoba, krajnje je vrijeme za borbu protiv nekažnjavanja ratnih zločinaca. Svi počinitelji moraju odgovarati za zločine, a sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu”, napisao je Varhelyi na službenom Twitter nalogu.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo revidiranu strategiju na vanrednoj sjednici održanoj u četvrtak.

Strategija je prethodno usvojena 2008. godine, a predviđala je da se najsloženiji predmeti ratnih zločina procesuiraju na državnom nivou u roku od sedam godina, dok bi manje složeni predmeti bili prebačeni na entitetski nivo i kompletirani do 2023. godine.

Krajem 2015. godine istekao je predviđeni rok a kako složeni predmeti nisu procesuirani pripremljena je revidirana strategija koja predviđa prebacivanje većeg broja predmeta s državnog na entitetski nivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad