Niko se nije prijavio da nadzire štampanje glasačkih listića

Vijesti 25. sep 202014:34 > 14:38
AFP/Andrej Isaković

Za nadziranje procesa štampanja sedam miliona glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore nije prijavio nijedan politički subjekt, nevladina ili međunarodna organizacija, potvrdio je to predsjednik CIK-a Željko Bakalar, koji je pojasnio kako zakonsko pravo da se neko od njih prijavi za nadziranje ovog procesa.

“Niko se za sada nije prijavio. Možda je to zbog neiformiranosti, i zato sam upravo to i pomenuo u svom izlaganju”, kazao je Bakalar.

Inače, posao štampanje glasačkih listića, vrijedan 805.000 KM, dobila je firma Unioninvestplastika iz Vogošće.

Pojedinine političke stranke u prethodnih izbornih procesima su ukazivale na mogućnost malverzacija prilikom samog procesa štampanja glasačkih listića.

Predsjednik koalicije Pod lupom, Vehid Šehgić, rekao je za N1 da će se ova organizacija vjerovatno prijaviti za nadziranje, ali da do sada nikad nije dokazana niti jedna malverzacija prilikom štampanja.

Štampanje izbornog materijala u Unioninvestplastici nadzirat će, za sada, predstavnici Centralne izborne komisije, a sve je pokriveno video nadzorom, a koristi se posebna tehnologija štampe, koja uključuje. između ostalog, i “vodeni žig”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad