Hoće li uskoro biti omogućeno liječenje oboljelih od koronavirusa krvnom plazmom

Vijesti 25. sep 202015:05 > 15:07
N1

Prim. mr. sc. med. dr. Ednan Drljević, šef izolatorija za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u Općoj bolnici ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' i prim. mr. sc. med. dr. Mirza Begović, rukovodilac Odsjeka za transfuzijsku medicinu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi posjetili su Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH s ciljem stvaranja uslova za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19, rekonvalescentnom plazmom.

Na sastanku, kojem je prisustvovala direktorica Zavoda, prim. dr. Jasminka Kurilić, razgovarano je o mogućnostima Zavoda da, za potrebe liječenja ovih pacijenata, u pomenutom izolatoriju, obezbijedi potrebne količine rekonvalescente plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom).

Prim. dr. Jasminka Kurilić je izrazila spremnost da Zavod krene sa prikupljanjem rekonvalescentne plazme, iz darovanih jedinica cijele krvi, čim se dobije odobrenje od nadležnih institucija.

Dr. Drljević će upoznati menadžment Opće bolnice o rezultatima ovog sastanka kako bi se krenulo u traženje saglasnosti od nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme, dobivene iz cijele krvi, u bolnički izolatorij-

Istovremeno će biti dostavljen i zvaničan zahtjev direktorici Zavoda da, odmah, po dobivanju saglasnosti ovlaštene ustanove, počnu sa prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) Općoj bolnici.

Poznato je da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anti Covid-19 plazme (plazma dobrovoljnih davalaca krvi koji su uspješno preboljeli Covid-19) za liječenje pacijenata pozitivnih na Covid-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru.

Tako je u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova na svijetu, Mayo klinici (USA), do 11. jula ove godine, više od 34.000 pacijenata primilo ovu terapiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad