Turbetu u Bihaću bit će vraćen stari sjaj

Vijesti 25. sep 202015:47 > 15:47
Razvojna agencija USK

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona dobila je odobrenje za sanaciju i revitalizaciju Turbeta u Bihaću koje već dugi niz godina nije u punom kapacitetu stavljeno u funkciju turizma.

“Pomenuto turbe, Mehmed-paša Bišćević je sagradio u čast jedne priče koju mu je prenijela njegova majka. Ona je sa prozora porodične kuće koja se nalazila u blizini vidjela plamen, tačnije dva plamena, nakon čega je njen sin naredio da se na tom mjestu podigne turbe. Prema vjerskoj tradiciji, tumačenje je išlo u pravcu da se svjetlost pojavila u čast dvojice vojnika koji su poginuli pri odbrani grada. S vremenom turbe je propalo što je uvjetovalo izgradnju novog turbeta 1886. godine”, kazali su historičari.

Kako ističu iz Razvojne agencije, cilj obnove i revitalizacije ovog značajnog historijskog objekta je jačanje turističkih potencijala Grada Bihaća te označavanje objekta na turističkoj mapi Grada.

Sanaciju i revitalizaciju Turbeta će finansijski podržati Federalno ministarstvo kulture i sporta, saopćeno je iz Razvojne agencije USK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad