Istraga o nabavci spornih respiratora poprima nove oblike

Vijesti 25. sep 202018:31 > 19:23
N1

Još nije poznato s koliko ukupno respiratora raspolažu medicinske ustanove u državi. Oni čija nabavka je sporna još nisu raspoređeni bolnicama na upotrebu. Akteri spornih kupovina pod ozbiljnim su istražnim radnjama. Novina u predmetu Respiratori jeste da je u svojstvu svjedoka u državnom tužilaštvu ispitan Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda i nekadašnji potpredsjednik SDA . Ispitivanje je trajalo nekoliko sati , a Sarajliću je oduzet i mobitel. I dok se čekaju prvi rezultati istraga, zbog cjelokupne situacije ispaštaju pacijenti.

Dok premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uvjerava građane, privrednike, poljoprivrednike, teško pogođene pandemijom, kako je finansijska pomoć na pomolu – tako istraga u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o nabavci spornih respiratora u kojoj je Novalić učestvovao, poprima nove oblike. Nedavno je u svojstvu svjedoka saslušan i Novalićev stranački kolega, SDA-ovac protiv koga već postoji jedna optužnica i istraga zbog navoda o učešću u korputivnim radnjama.

“Možemo potvrditi da je u okviru predmeta “Respiratori”, dana 23.09.2020. godine, u svojstvu svjedoka saslušan Asim Sarajlić. Više detalja ili informacija ne možemo davati”, poručuju  iz Tužilaštva BiH.

Respiratori su uskladišteni od marta. Nedavni tender za njihovo održavanje – je propao. Nijedna kompanija se nije prijavila. Dok se to ne dogodi, ni bolnice ih ne mogu dobiti na korištenje. Bez obzira na to što nisu namijenjeni za najozbiljnije bolesnike, interes za svih stotinu postoji. Početkom pandemije Federacija je objavila kako raspolaže s oko 140 respiratora. U međuvremenu stigle su i razne međunarodne donacije.

Istražni organi pokazali su interes i za nabavku 50 skupocjenih respiratora od kompanije Medietik, o kojoj u Vladi Republike Srpske danas nisu bili raspoloženi razgovarati. Tužilaštvo ne radi u ovom slučaju svoj dio posla – jer je pod apsolutnom kontrolom HDZ-a i SNSD-a, kaže novinar Slobodan Vasković.

“Čisto pranje novca, postoje svi dokazi, postoje zvanični dokumenti UIO da je prevara s onom turističkom agencijom za 2,4 miliona maraka, i zašto niko nije priveden? Je li vam treba bolji dokaz? Nije priveden čak ni taj Saša Marković”, tvrdi Vasković.

U međuvremenu, epidemiološka situacija i dalje nije najpovoljnija. Iako se u određenim dijelovima države smiruje, opasnost nije prošla.

“Došlo do smjene godišnjih doba te se očekuje pojačana aktivnost sezonske gripe i dobri trenutni rezultati ne smiju biti razlog opuštanja. Virus je presječen u svojoj aktivnosti, ali u svakom slučaju virus je tu i mi radimo kontinuirano na tom da provodimo na pravi način javno-zdravstvene mjere i da se aktivnost virusa ne bi ponovo povećala”, ističe Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba u KS.

“U protekla 24 časa imamo novootkrivena 72 slučaja zarazom virusa korona u skladu s procentom, odnosno sa brojem testiranih osoba. Vidim da je to i dalje nepovoljna epidemiološka situacija u RS-u. Imamo određenu stabilizaciju same epidemiološke situacije, mi ne možemo biti zadovoljni s njom zbog ovih visokih brojeva”, kaže Branislav Zeljković, Institut za javno zdravlje RS.

Vlasti i struka u BiH se zbog nedostatka bolničkih kapaciteta, medicinske opreme, ali najviše neorganizovanosti sistema – od početka pandemije uglavnom oslanjaju na restriktivne mjere ili pak na odgovornost građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad