Žalili se na krađu, a niko se nije prijavio za nadziranje štampanja listića

Vijesti 25. sep 202018:40 > 19:23
N1

Počelo je štampanje sedam miliona glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Za nadziranje procesa štampanja nije se prijavio nijedan politički subjekt, nevladina ili međunarodna organizacija, potvrdio je predsjednik CIK-a Željko Bakalar. Istovremeno, brojne stranke i dalje tvrde da su na pomolu malverzacije u izbornom procesu, dok u nevladinom sektoru smatraju da je sam proces štampanja glasačkih listića manji u odnosu na izbornu krađu koja se, kažu, događa na samom izbornom mjestu.

Sedam miliona. Toliko glasačkih listića odštampat će Unioninvestplastika iz Sarajeva, inače članica MIMS grupacije, a za taj posao će dobiti 805 hiljada maraka.

Kako je sve oko izbornog procesa u BiH obavijeno velom sumnje, bar ako je suditi prema istupima pojedinih stranaka, proces štampanje bit će osiguran po najvišim standardima. Video nadzor, vodeni žig, samo je dio strogih pravila.

“Povjerenstvo je posebnom odlukom odredilo osobe koje će vršiti nadzor nad izradom papira za glasačke listiće sa vodenim žigom i njegovog pakiranja u palete”, kaže Željko Bakalara, predsjednik CIK-a.

Tokom prethodnih izbornih procesa dio političkih stranaka i nevladinih organizacija ukazivao je na moguće malverzacije prilikom samog procesa štampanja glasačkih listića. Zato je nevjerovatna činjenica da se pred ove lokalne izbore, niko od njih nije prijavio za štampanje glasačkih listića.

“Nije niko akreditiran niti imamo zahtjev. To shvaćamo na način na politički subjekti, međunarodna zajednica ili nevladini promatrači nisi informirani o svojoj mogućnosti da se akreditiraju”, ocjenjuje Bakalar.

No, još nije kasno. U koaliciji Pod lupom kažu da će se vjerovatno prijaviti, ali da opasnost od izborne krađe nastupa tek od izlaska listića iz štamparije, a ne tokom samog štampanja.

“Ovisno koja firma i koje je sjedište te firme onda imamo napade zbog malverzacija. Niko nije dokazao te malverzacije. Može se posmatrati, ali to je pod strgom kontrolom CIK-a. Prijavit će se vjerovatno neko“, smatra Vehid Šehić.

Pojedine stranke su negodovale jer je posao štampanja listića za parlamentarne izbore 2018. dobila grupacija Atlantik iz Banjaluke, navodeći da je sam proces odabira te kompanije bio kompromitiran. Nebojša Vukanović kaže da je potpuno nadziranje procesa štampanja i distribucije listića gotovo nemoguće.

“Ne postoji nijedna stranka niti organizacija koja može da iskontroliše cijeli taj proces od samog višednevnog štampanja, distribucije, pakovanja glasačkih listića. Mislim da je ključno da taj posao urade CIK, OBA i SIPA”, kaže Vukanović.

U SDP-u više od samog štampanja brine mogućnost izborne krađe na biračkim mjestima.

“Mi ćemo učinii sve da spriječimo krađu na izborima kroz akreditovanje što više posmatrača i slanjem članova biračkih odbora koji pripadaju SDP-u. Mi imamo negativno iskustvo. Poznato je da ja naš kandiadat Denis Bećirović brutalno pokraden na prethodnim izborima”, tvrdi Elvir Karajbić, SDP BiH.

Imenovanje biračkih odbora, mobilnih timova, bugarski voz. Sve su to optužbe koje se čuju uoči i nakon svakih izbora u našoj zemlji. Uprkos brojnim inicijativama za uvođenje elektronskog sistema glasanja, nikada nije osigurana politička volja za donošenje takve zakonske regulative. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad