Fenomen prošlih lokalnih izbora teško će se ponoviti

Vijesti 27. sep 202016:50 > 17:06
N1

Fenomen ogromnog uspjeha nezavisnih kandidata, nakon lokalnih izbora 2016. teško da se može ponoviti ovog novembra. Iz prostog razloga, što ih je ove godine znatno manji broj prijavljenih. Borba, bar u Federaciji će se voditi uglavnom između dva bloka, nacionalnih stranaka i aktuelne, u pojedinim opštinama i kantonima ujedinjene opozicije. U Republici Srpskoj, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, SDS, PDP, na jednoj strani - sve resurse ulažu kako bi prekinuli domanaciju SNSD-a. Iako ne zvanično - kampanja je već počela.

Opozicija u Kantonu Sarajevo optužuje aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skaku da je rebalansom budžeta najviše novca planirao za projekte u općini Stari Grad. Sve je, kažu, dobro smišljeno pred izbore, s obzirom na to da je Skaka nosilac liste Stranke demokratske akcije upravo za vijeće ove općine. No, Skaka odgovora: razlog što su druge sarajevske općine zakinute nije predizborne, nego lične prirode.

“To što ja pripadam Starom Gradu, što tamo na neki način djelujem i politički i svakako drugačije, shvatam opoziciju koja se ljuti, ali moraju shvatiti i mene da ja sam zaljubljenik u Stari Grad”, navodi Skaka.

Nije riječ o iskorištavanju pozicije i novca građana za preuranjenu predizbornu kampanju, stava je SDA nosilac liste. Jednako ko što, primjera radi u SDS-u tvrde da jučerašnji skup, na kojem je predstavljen izborni slogan – Srpska po mjeri svih, također nije preuranjena kampanja. Koja inače nije u skladu s Izbornim zakonom.

“Pored onih koji su ovih godina bili pobjednici i izvojevali vrlo važne pobjede za SDS imamo i rekao bih i najmanje jednu trećinu potpuno novih lica, mladih snaga SDS-a. Imamo i kandidata manje zastupljenog spola. Imamo nekoliko kandidata, mislim četiri kandidata, žene”, ističe Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Politika je, izbaciti iz kolosijeka SNSD. Prate ih u PDP-u. Predizborna kampanja se gradi isključivo na tome.

“PDP je sam sebi zacrtao pravac, nema kolaboracije s SNSD-om, nema šurovanja, ni zvaničnog ni nezvaničnog, u svakoj onoj opštini gdje je bilo jasno da odobri PDP-a sarađuju s SNSD-om – ja sam bila protiv”, kaže Jelena Trivić, PDP.

Pojedini su pak mišljenja – rezultati ovogodišnjih izbora ključni su isključivo na tri mjesta. Ono što građani odluče u Srebrenici, Mostaru i Stocu – pokazat će da li BiH nazaduje s politikama kojima je samo bitna dominacija jednih nad drugima, ili pak da li je za građansku, iskrenu multietničku atmosferu.

“Zaista volim da vidim ishod ovih izbora i koliko ćemo imati snage ne samo mi u Srebrenici, Stocu ili Mostaru, nego generalno Bosanci i Hercegovci, kako naše politike, tako i naše institucije da se suprotstavimo retrogradnim politikama po simboliku države BiH, a to je ta multietničnost na principu jednakosti svih”, poručuje Ćamil Duraković, Moja adresa: Srebrenica.

Za razliku od Srebrenice, gdje se mnoštvo političkih stranaka okupilo oko isključivo dva zajednička kandidata: 15. decembra u Mostaru će se voditi historijska bitka. Naša stranka, SDP – na jednoj strani. SDA na drugoj. HDZ na trećoj. Koliko šanse uopšte u takvim okolnostima imaju eventualni nezavisni kandidati.

“Istina je da je trenutno mnogo manje nezavisnih kandidata, istina je da su se trenutno polarizirala dva bloka. Ovaj koji je na čelu s SDA aktuelna vlast, sa svojim satelitima DF-om i ostalim koji ih prate i jedan novi, potpuno novi koncept u kom su se stranke okupile oko zaista stvarnih problema i rješenja”, smatra Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Okupljanja stranaka oko istih ciljeva – smanjilo je kako broj, tako i šanse nezavisnih kandidata. No, oni koji su ranije ostvarivali značajne rezultate – ne planiraju odustati. Poraziti SDA – od ranije je motivacija Fuada Kasumovića.

“Vi znate da sam ja poslije rata jedini u državi koji je izabran u državni Parlament direktno, nisam htio otići dok ne pobijedim ovu osovinu zla u ovom gradu”, tvrdi Kasumović, gradonačelnik Zenice.

I dalje je, prema podacima Centralne izborne komisije BiH broj birača u Bosni i Hercegovini upisanih u Centralni birački spisak i za ove lokalne izbore, sa stanjem na dan 6. maja 2020. 3 miliona 374 hiljade 364 osobe. Što je gotovo koliko i broj stanovnika u državi prema posljednjem popisu. Malverzacije s duplim identitetima, i umrlima na spisku – ni ovoga puta očito neće izostati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad