Topić: Dodik želi sa crne liste

Vijesti 27. sep 202017:39 > 19:16
N1

I danas reakcije na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da bi mogla uslijediti zajednička deklaracija o izlasku Srba i Hrvata iz države ukoliko Bošnjaci nastave realizaciju “građanske” priče. Iz asocijacije mladih SDA smatraju da Dodikova retorika kojom priziva nove sukobe i podjele tjera mlade iz BiH, a najviše Srbe. Odgovorili su im mladi SNSD-a da je “osjećaj koji se javlja kod mladih kada SDA pominje rat nešto što najviše tjera ljude iz ove zemlje”.

Uzavrela retorika političara, dodatno podgrijana predstojećim izborima, otvorila je Pandorinu kutiju punu priča o novim sukobima, podjelama, odlascima iz Bosne i Hercegovine. Posljednji primjer je najava Milorada Dodika o mogućoj novoj zajedničkoj deklaraciji Srba i Hrvata za izlazak iz BiH. Dodik je, u intervjuu za Večernji list, istakao da druga dva naroda ne žele realizaciju “građanske” priče koju zastupaju SDA i Bošnjaci.

“Njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata”, smatra Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Najave deklaracija o izlasku iz BiH, pisma američkom predsjedniku, inicijativa za premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim – i sve to u mjesec dana. Nepromišljene inicijative preselile su se u institucije. Tako se Predsjedništvo BiH dovelo u situaciju da se izjašnjava o premještanju bh. amabasade, te o priznanju Kosova.

“Sada imamo situaciju da to neće biti prihvaćeno, ali da će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će gospodin Dodik čitav dan govoriti o zaštiti srpstva. Ne mislim da su to produktivne odluke niti da donose veliku korist građanima BiH. Svi organi – i Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH i parlamenti imaju puno važnih tema koje su bitne za status BiH, za njen međunarodni ugled i za ekonomski razvoj”, zaključuje Denis Zvizdić, član Kolegija u Parlamentu BiH (SDA).

Zvizdić smatra da je riječ o igrokazu, a potpredsjednik jedne od opozicionih partija u Republici Srpskoj ističe da su takve odluke unaprijed osuđene na neuspjeh.

“Ukoliko želimo u EU, onda bi trebalo da približavamo svoju spoljnu politiku politici Unije. Ako već ne priznajemo Kosovo, a i nećemo ga priznati, barem mi iz Republike Srpske – sve dok se ne postigne konačan dogovor između Beograda i Prištine, ako se nismo pridružili sankcijama Rusiji jer smatramo da to ne treba, onda nema razloga da se konfrontiramo zvaničnoj politici EU na nebitnim stvarima poput toga gdje će biti smještena ambasada u Izraelu”, ocjenjuje Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a .

Posljednje Dodikovo pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu interesno se značajno razlikuje od ranijih arogantnih izjava na račun pojedinih ambasadora SAD-a u BiH, ističe analitičarka Tanja Topić.

“Dodik je već godinama iskazivao svoju podršku i naklonost Trumpu i njegovoj politici, tako da se sve ovo zapravo može tumačiti kao njegovo nastojanje da se približi administraciji Sjedinjenih Američkih Država i da bude skinut sa crne liste”, kaže Topić.

Ovaj, kao i prethodne izborne cikluse, već opterećava retorika svađa, podjela i sukoba. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad