"Bitka za Modriču" unijela razdor u stranke, ali i koalicije

Vijesti 27. sep 202020:10 > 20:23
N1

U pojedinim opštinama kandidature za načelnika su unijele razdor u stranke, ali i koalicije. Modriča je najupečatljiviji primjer. Za načelničko mjesto četiri su kandidata, dva iz provladinih stranaka, dva opoziciona. Zbog "Bitke za Modriču" SNSD je morao raspustiti svoj odbor, Đokićevi socijalisti imaju svog kandidata, SDS i PDP će zajedno, ali račune im svima planira pomrsiti predsjednica Seljačke stranke, zbog čije kandidature ima nezadovoljnih.

Dvadeset devetogodišnja Mara Milošević, narodna poslanica SNSD kandidatkinja je za načelnicu Modriče. Odluku o izboru lično je podržao Milorad Dodik, koji je ranije tokom ljeta raspustio lokalni odbor stranke, jer se protivio nominaciji Miloševićeve.

Većina članstva tada je stala uz ponovnu kandidaturu aktuelnog načelnika, čoveka koji vlada 16 godina – Mladena Krekića. Milorad Dodik je prelomio, jasne su pobjedničke ambicije.

“Uz rješavanje otvorenih lokalnih problema Modriča će promijeniti svoju konfiguraciju u naredne tri, četiri godine i to će sve biti u mandatu Mare Milošević”, smatra Dodik.

“Ja sam ubijeđena da je ovo pobjednička koalicija. Pobjeda na lokalnom nivou je samo prvi korak u našoj saradnji, svi naredni će biti povezani sa našim timskim radom u realizaciji ciljeva koje smo sebi postavili”, dodaje Milošević, kandidat SNSD za načelnicu Modriče.

A cilj je sebi postavio i SDS Jovica Radulović. Vjeruje u pobjedu, a mladog advokata podržao je i PDP.

Opozija vjeruje da mogu dobiti “bitku za Modriču”, jer su tokom prošlih izbornih ciklusa opozicioni kandidati Ognjen Tadić, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić odnosili pobjede protiv kandidata vladajućeg SNSD-a .

Ipak, narodna poslanica Gordana Vidović, koja je u Klubu poslanika PDP, neće podržati odluku stranke u čijem je klubu. Ispred Seljačke stranke će u trku za fotelju.

“Ne zna se kakvo je raspoloženje biračkog tijela, jer je došlo do turbulentne sutuacije pred samu predaju kandidatskih listi i jedan dio glasačkog tijela i SDS i SNSD je prilično nezadovoljan.To je negdje prostor na koji sam ja računala. Uz to i redovne glasače koji su glasali za nas. Mislim da sam u NSRS pokazala da imam vizuju razvoja”, tvrdi Vidović.

N1: Je li bilo turbulencija po pitanju kandidature, jer je PDP (Vaš klub poslanika) podržao SDS-ovog kandidata?

“Za sada je to tako. Nema nikakve veze rad u Narodnoj skupštini, ne očekujem nikakve turbulencije po tom putanju. Svaka stranka je za sebe donosila odluku. Ja nisam član PDP, ja sam bila i ostala članica Seljačke stranke”, ističe Vidović.

A kako je, tako će i ostati, kaže PDP Jelena Trivić koja očekuje od koleginice iz poslaničkog kluba da se povuče iz trke za Modriču. Kandidatura Vidović može raspršiti glasove opozicije u toj opštini, smatra Trivić koja je generalno protiv neprincipijelnih politika i koalicija na lokalu.

“Lično sam protiv bilo kakvih dogovora sa SNSD dok god ih nazivamo režim. Ne može se nešto nazivati režim, a praviti se bilo kakvi dogovori. To je jedna politika u kojoj ja svojim glasom unutar PDP želim da promijenim to. Da se znaju neki principi, ako idemo u jednom pravcu da ne zbunjujemo javnost, koji je to pravac”, navodi Trivić i dodaje:

“Najširi sloj simpatizera PDP su ljudi koji podržavaju principijelnu politiku, ali desi se da neko od fnkcionera ima da samo čeka mig od SNSD, pa da poleti na tu stranu. Lično sam, principijelno protiv takvih politika”.

Trivićeva za N1 jasno kaže da je u PDP zbog ovakvog stava mnogi ne shvataju. Situacija u stranci, ipak kaže nije eskalirala do te mjere da razmišlja da izađe iz PDP. Dužnost joj je, dodaje, da upozori na predizborne simptome u partiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad