Izetbegović: Scene iz Azerbejdžana nas po svemu podsjećaju na iskustvo BiH

Vijesti 28. sep 202013:21 > 13:26
Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu.

“Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana, te objavljivanje rata od strane Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo”, istakao je Izetbegović.

“Scene iz Azerbejdžana nas po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije”, dodao je Izetbegović.

Kako je kazao Izetbegović, Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima.

Izebegović naglašava kako su tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE koji ima mandat po ovom pitanju, dužna da reaguju na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga sa teritorije Azerbejdžana.

“Svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba. Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad