Traži se kupovina kamera koje bi policajci u KS nosili na tijelu

Vijesti 28. sep 202014:13 > 14:13
Anadolija

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Aljoša Čampara podnio je danas inicijativu da se izvrši prioritetna nabavka kamera za snimanje aktivnosti policijskih službenika MUP-a KS koje se nose na odgovarajućim dijelovima policijske uniforme (body-worn camera).

Kako je rekao, inicijativu podnosi “u svjetlu nedavnih događaja koji se odnose na koruptivne aktivnosti određenog broja policijskih službenika Uprave MUP-a KS te činjenice da javnost smatra da je u policiji itekako primjetan ovaj vid nedozvoljenog postupanja policijskih službenika, naročito policijskih službenika koji rade u patrolama”.

Zastupnik Čampara u inicijativi traži da se nabavi i pripadajuća oprema neophodna za funkcionisanje cjelokupnog sistema (licencirani softver, odgovarajući nosač, sistem za pohranu podataka i sl.) te da se Vlada KS obaveže da osigura novčana sredstva za realizaciju navedene nabavke.

“Svi ćemo se složiti da je poboljšanje standarda rada u Upravi policije, te zakonit i transparentan rad policijskih službenika prioritet, te se navedenim postupanjem doprinosi uspostavi nepristrasne depolitizirane i prije svega odgovorne policije, te stvaranje čvršćih veza sa zajednicom i unapređenje ambijenta međusobnog povjerenja građana i policije. Nadalje, kako je za korupciju potrebno dvoje, smtaram da će ova inicijativa doprinijeti i većoj zaštiti policijskih službenika, s obzirom da neće biti opterećeni eventualnim lažnim i neosnovanim prijavama za koruptiven aktivnosti, te će i građani koji eventualno nude mito bit adekvatno procesuirani. Korupcija u policiji je devijacija protiv koje je neophodno boriti se svim snagama te bi se usvajanjem ove inicijative postiglo niz pozitivnih efekata i doprinijelo u efikasnoj borbi proti korupcije i omogućilo lakše dokazivanje iste”, kazao je Čampara.

Inicijativa je podnesena na 29. radnoj sjednici Skupštine KS koja je u toku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad