Džaferović: Izetbegović i Čović se sastaju s Plenkovićem kao lideri stranaka

Vijesti 28. sep 202016:46 > 16:46
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je za N1 kako je večerašnji sastanak predsjednika SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, sa premijerom Republike Hrvatske i predsjednikom HDZ-a RH Andrejom Plenkovićem u Zagrebu, sastanak lidera stranaka, a ne predstavnika institucija BiH.

“Ja na to gledam kao da je sastanak predsjednika stranaka. Ako je tako, a jeste, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana i zaobilazi predsjedavajućeg i instituciju, je povreda institucije”, rekao je Džaferović.

VEZANE VIJESTI

Istakao je kako je treba razgovarati i tražiti rješenja, a da će svi razgovori i sve što se dogovori na političkom ili stranačkom nivou, mora proći kroz institucije BiH i Predsjedništvo.

“Najbolje bi bilo da smo odmah imali sastanak Predsjedništava. Politika da se vode razgovori s nacionalnim vođama, a mi nemamo titulu nacionalnog vođe, nešto je što nije dobro i takav je bio sastanak s Dodikom jer je direktno zaobiđeno Predsjedništvo”, rekao je Džaferović.

Komentirajući odlazak ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u Zagreb, kazao je kako će ona imati sastanak sa svojim kolegom odvojeno od ovog susreta.

Komentirajući obraćanje Plenkovića tokom sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj je pozvao na reviziju postignuća Daytona i izmjene, Džaferović je rekako kako su izmjene Dejtonskog ustava “unutrašnje pitanje BiH”.

“Srbija i Hrvatska jesu potpisnice i one imaju samo jednu obavezu, jer su obje učestvovale u agresiji na BiH i zato su potpisnice, a to je da bez ikakvih prava poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ne poduzimaju nikakvu radnju da bi to ugrozili. U našem Ustavu piše da se izmjene mogu vršiti kada imate 2/3 većinu u Parlamentu BiH. Neka nas puste da radimo svoj posao. Veoma važno je da Hrvatska i BiH imaju što moguće bolje odnose jer prijateljski odnos nadilazi sva moguća otvorena pitanja koja imamo, a imamo brojna”, rekao je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad