"Mali Šengen" – prilika ili zamjena za EU

Vijesti 28. sep 202017:24 > 19:06
N1

Ko će odlučivati o tome da li će Bosna i Hercegovina pristati da bude dio tzv. malog Šengena i pod kojim uslovima? Političari ili privrednici? Ovo pitanje, tvrde pojedini predstavnici vlasti ima različite konotacije. Ogromnu korist mogle bi imati regionalne ekonomije, ako bi se otvorile jedna prema drugoj, no, da li neko od potencijalnih učesnika mini šengena ima skrivene namjere, to treba ozbiljno analizirati. Ovo bi u narednim sedmicama trebale razmatrati institucije države, u prvom redu Vijeće ministara i Predsjedništvo.

Slobodan protok roba, bez zaustavljanja na granici. Slobodno kretanje radne snage. Priznavanje profesionalnih kvalifikacija, univerzitetskih diploma. Dio je pogodnosti, koji bi donijelo regionalno, ekonomsko povezivanje u vidu tzv. malog Šengena. Privrednici podržavaju.

VEZANE VIJESTI

“Ja mislim da je to za dobre firme, dobre privrednike velika šansa, tu vam se sada otvaraju jako velike mogućnosti imate puno veće tržište, naravno onaj koji je svoju firmu postavio da bude tržišno orjentisana, njemu će to sigurno dobro doći”, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

O “malom Šengenu” bi na jednoj od narednih sjednica trebalo razgovarati i Predsjedništvo BiH. No, prethodno su Šefik Džaferović i Željko Komšić zatražili analizu Vijeća ministara. No, to je pak pitanje vanjske politike BiH, a za to su zaduženi upravo članovi Predsjedništva, navodi Zoran Tegeltija.

“Sama ta promjena stava koju vidite da dolazi iz Sarajeva, od strane svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije samog Samita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo ovoj regionalnoj saradnji nazvanoj ‘mini Šengen'”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

No, priča ima i političku dimenziju. Stoga, pojedini navode kako postoji bojazan od dominacije pojedinih država, jednako kao i od toga da će “mini Šengen” postati zamjena za EU, što bi bilo nedopustivo.

“Ako uspijemo jasno definisati interese BiH i te interese uz obaveznu zaštitu suvereniteta i integriteta i potpunu ravnopravnost unutar toga sporazuma, ugraditi u takvu vrstu sporazuma koji bi omogućio slobodan protok roba, ljudi, kapitala”, naveo je Denis Zvizdić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ali bitno je, ističu pojedini, od samog početka biti uključen u priču.

“Ako smo tu na izvoru, ukoliko kreiramo mi šta će značiti ‘mali Šengen’, a imamo ove osnovne principe, imamo ih tri, četiri, vi to znate, onda nema nikakve bojazni od toga da je to neka mala Jugoslavija ili nešto što bi za nekoga u ovoj zemlji bilo neprihvatljivo”, naveo je Mirko Šarović, bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kada je riječ o eventualnoj izmjeni zakonske regulative, koja bi pratila okolnosti regionalne ekonomske saradnje – predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija tvrdi, za tim ne bi bilo potrebe – jer bi se sva pitanja regulisala međusobnim sporazumima zemalja koje bi pristupile “mini Šengenu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad