Predsjedništvo BiH ide u Brisel: Status kandidata ili konstatiranje stanja

Vijesti 28. sep 202019:26 > 19:36
Anadolija

Predsjedništvo BiH ide u Brisel sa jedinstvenom platformom. Kako je danas u razgovoru za N1 kazao predsjedavajući Predsjedništva ključni cilj posjete je razgovor o dodjeljivanju kandidacijskog statusa BiH za koji Dzaferović tvrdi je realan do kraja ove, odnosno u proljeće naredene godine.

No koliko se ozbiljno BiH uhvatila sa prioritetima iz mišlljenja EK. Izbori u Mostaru biće održani, usvojena je revidirana strategija o procesuiranju ratnih zločina, strategija reforme javne uprave, formiran parlamentrani odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Neopohodno je izmijeniti Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sudovima, izmijeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa. Među 14 prioriteta iz Mišljenja koji su dati u maju 2019. godine, kao uslov da zemlja otpočne pregovore o pristupanju, je i jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i primjerice implementacija presuda suda u Strazburu.

Predsjedništvo BiH je prvi put posjetilo Brisel u janauru 2019.godine, što je bila prva njihova zvanična posjeta van BiH otkako su ovom sastavu preuzeli mandat, nakon toga u oktobru i tada je poručeno kako je kandidacijski stataus moguć do kraja godine, poruke su bile su prilično ohrabrujuće, iako upitnik koji smo u međuvremenu poslani nije imao sve odgovore. Isto je ponovljeno u oktobru. No zapelo je sa formiranjem vlasti, dogovorom oko pozicija, onda se ušlo u izbornu godinu, u kojoj su zapaljive izjave svakodnevne, a nerad institucija pravdan uz ostalo i pandemijom. U očekivanju novog izvještaja o napretku BiH, Bodo Weber komentira da od sastanak u Brisleu očekuje tek konstatiranje stanja.

Opširnije u prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad