Nikšić: Izetbegović i Čović su na jednak način ponizili državu BiH

Vijesti 29. sep 202010:53 > 11:03
N1

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić oglasio se povodom jučerašnjeg sastanaka Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića s Andrejom Plenkovićem. Istakao je kako "poslane poruke i rezultati tog sastanka samo su potvrdili sumnje i uvjerenja da niti SDA ima ideju, niti viziju, pa na kraju ni želju da se založi za državu, niti HDZ, s ove ili s one strane granice, ima namjeru da BiH i njene građane tretira ravnopravno sa drugim državama i nacijama".

“Poruke Izetbegovića o dijalogu između Hrvata i Bošnjaka, te šutnja na konstataciju Plenkovićevog ureda da je održan sastanak sa nepostojećim predstavnicima naroda, dokaz je štetnosti posjete. Izetbegovićevo prihvatanje antibosanskog i neustavnog koncepta predstavnika naroda, kako se predstavlja i na međunarodnoj sceni, poraz je države Bosne i Hercegovine. Od Čovića, Plenkovića i ostale velikohrvatske političke scene ništa drugo nije ni za očekivati. Isto mislim i o postupcima Milanovića i to sam jasno rekao. Nažalost, ova posjeta je potvrdila opredijeljenost SDA da na međunarodnoj sceni promoviše rasistički koncept “legitimnih” predstavnika”, rekao je Nikšić.

Naglasio je kako je Izetbegović Čovići u mostarskom sporazumu “obećao treći entitet i priznavanje te diskriminatorne ideje kroz izmjene Izbornog zakona BiH”.

“Koliko god se trudio “braniti” svoje pobočnike Komšića i Džaferovića, jasno je zašto se Izetbegović sa Plenkovićem sastao u društvu Čovića i svoje privatne ministrice vanjskih poslova. Jedini razlog je taj što sebe i Čovića smatra legitimnim poglavicama svojih plemena, dok su druga dvojica samo prigodni politički ukrasi sa domaću upotrebu. Jasno je zašto na sastanku nisu rješavani bilateralni međudržavni problemi. Niti je Plenković htio priznati državnički karakter susreta, niti su to činili Izetbegović i Čović.  Na kraju, pričom o fiktivnom, vaninstitucionalnom “dijalogu Bošnjaka i Hrvata”, Izetbegović i Čović su na jednak način ponizili državu Bosnu i Hercegovinu kao i Milorad Dodik u društvu Milanovića i Plenkovića. Štoviše, oni su samo potvrdili Dodikove teze o nefunkcionalnosti države”, kazao je Nikšić.

Ponovio je da “Socijaldemokratska partija BiH nikada neće pristati na koncept tzv. legitimnog predstavljanja”.

“Nikada nećemo odustati od demokratske, evropske Bosne i Hercegovine i građanskog ustroja kakav je naložen presudama Evropskog suda za ljudska prava. Izmjene Izbornog zakona po željama i nadama Zagreba i Beograda, istim onim iz devedesetih godina, nikada neće proći dok se i mi o tome nešto pitamo, a pitamo se”, zaključio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad