Tanjević za N1 o KK Bosna: Kotizacija je samo prvi korak, šta dalje?

Vijesti 29. sep 202012:46 > 12:51
N1

Košarkaški klub Bosna Royal nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situciji, ukoliko do sutra u 12 sati ne uplate kotizaciju Košarkaškom savezu BiH za učešće u nacionalnom prvenstvu izgubit će pravo nastupa u košarkaškom prvenstvu BiH i bit će izbačeni u niži rang takmičenja. Bogdan Tanjević trener koji je je 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu ostvario historijsku pobjedu nad italijanskim Emersonom i postao prvi put prvak Evrope govorio je za N1 o teškoj situaciji u kojoj se danas "Studenti" nalaze.

“Sada sam malo zatečen, nisam ni znao za tu akciju. Nisam, ni pretpostavljao da će se o tome raspravljati i da je sada zadnji pojas za spašavanje Bosne. Uredu, upisaće se u ligu, ali treba dalje nastaviti, sezonu izvući, platiti igrače, prostor za zakup Skenderije, o tome se treba raspravljati. Ja mogu reći dobrim ljudima hajd pomozite, ali nisam tamo nažalost”

N1: Da li će KK Bosna uspjeti animirati sve simpatizere i skupiti kotizaciju do sutra u 12 sati kada ističe predviđeni rok za uplatu?

“Ja mislim da je ta kotizacija samo prvi korak, da se uplati da bi se produžio život. Ali je pitanje poslije i za ovu sezonu, kako će se pokriti sezona iz kojih sredstava. I naredne tri četiri sezone. Mislim da će se kotizacija skupiti da ne bi došlo do najtragičnijeg momenta i otkaza za Bosnu u nacionalnom prvenstvu. Žao mi je samo što sam daleko, trenutno sam pred put iz Trsta za Istanbul, idem na preglede i žao mi je što ne mogu fizički da budem tamo i učestvujem i duhovno i materijalno. Velika je briga šta ostaje poslije toga, treba platiti dugovanja i ima milion troškova koji jedan klub ima” kaže Bogdan Tanjević nekadašnji trener KK “Bosna”.

 N1: Koja je vaša poruka za sve one koji bi morali i trebali pomoći Bosni, ima li recepta za spas?

“Ma nemam ja poruke nikakve. To je uzaludan posao. Grad koji se odrekao najvećeg brenda kao što je Energoinvest, koji je imao 54 hiljada zaposlenih, najveća kompanija jugoslovenska, treće najveće kompanije u Istočnoj Evropi. Kada je to upropašteno, šta onda da pričamo o Bosni. Bosna je jedan fini brend, ali danas imate ljude koji rade šta hoće i koliko hoće na cjediljku da se malo tavori i preživi, oni odlučuju o životima ljudi”

Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić predvođeni Bogdanom Tanjevićem pokorili su prije 41 godinu Evropu, danas se taj isti klub vodi najveću u svojoj historiji, bitku za opstanak kluba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad