Pitali smo Turković zašto nije bilo zastave BiH na susretu u Zagrebu

Vijesti 29. sep 202012:45 > 13:01
N1

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Novom Gradu sa načelnikom Miroslavom Drljačom, poslanicima Senadom Bratićem i Mirko Soviljem održala sastanak o Trgovskoj gori.

Kako je kazala ministrica Turković nakon jučerašnje posjete Zagrebu, kome su prisustvovali i lideri SDA i HDZ Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ona je u nekoliko navrata razgovarala sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom o problemu Trgovske gore, i da je to ključna tema njihovih razgovara, kao i da nastavljaju razgovarati o tome.

Dogovoreno je da će doći do sastanka između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i da će jedan takav sastanak biti nastavak zadnjeg sastanka iz 2017. koji se održao u Sarajevu. Sada to treba da bude na području Hrvatske. Svi ministri iz Vijeća ministara bi trebalo da se nađu na tom sastanku i da svako osvijetli one probleme koje postoje između dviju zemalja kako bi se ti odnosi razvijali u onom pravcu u kojem želimo“, kazala je Turković.

Govoreći o tome da li je fokus jučerašnjeg razgovora u Zagrebu bila i Trgovska gora ponovila je kako će se na sastanku koji je dogovoren između ministara iz Vijeća ministara i Vlade Hrvatske govoriti između ostaloga i o tome.

I Čović i Izetbegović su pored toga što su lideri političkih stranaka i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda i imaju oficijelnu funkciju mimo funkcije kao predsjednici stranaka. Ja sam bila u svojstvu ministra vanjskih poslova i sastala sam se sa Radmanom. Imam i drugu funkciju koja je vezana za Vijeće ministara. Razgovori su bili na poboljšanju odnosa koji postoje između dvije susjedne zemlje, na koji način te odnose razriješiti, otvorena pitanja razriješiti i dogovorili smo da će se desiti sastanak između svih ministara Vijeća ministara i Vlade Hrvatske na kome bi sva otvorena pitanja, uključujući i pitanje Trgovske gore, bila riješena”, istakla je.

Na pitanje reporterke N1 da li je bila zastava Bosne i Hercegovine na sastanku u Zagrebu, ona je kazala kako jeste bila, ali da nije bila velika, te da novinari je možda nisu primijetili jer “zavisi od ugla s kojeg je snimano”.

Naglasila je i kako Sabor Hrvatske nikada nije donio odluku da je Trgovska gora definitivni lokalitet za smještanje radioaktivnog otpada te da imaju i drugi lokaliteti koji su bili u razmatranju o kojima se i sada priča.

Mnogo aktivnosti se preduzima prema Trgovskoj gori, ali to nije definitivni lokalitet“, naglasila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad