Džaferović: Sve što je Dačić rekao da smo Izetbegović i ja – to je ustvari on

Vijesti 29. sep 202014:22 > 14:41
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas uoči odlaska u Brisel kako posjetom žele prenijeti zvaničnicima Evropske unije u vezi sa prioritetima BiH iz Mišljenja Evropske komisije.

Rekao je kako i zvaničnici EU to znaju, ali da je druga stvar kada Predsjedništvo BiH ode i kaže im.

Nadam se da će Predsjedništvo BiH predstaviti u onom svjetlu u kome treba da se predstavi i da da garancije da će BiH ići intenzivnije svojim evropskim putem i vjerujem da bi nakon toga mogla BiH i očekivati kandidatski status do kraja ove ili proljeća naredne godine. Važno je da se pobudi evropski put BiH – i kod nas u BiH ali i u EU“, rekao je Džaferović.

VEZANE VIJESTI

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao i da trenutno postoji opstrukcija kad je u pitanju rad Vijeća ministara BiH.

Cijelu godinu dana od izbora  do decembra smo vodili borbu za prvi Godišnji nacionalni plan, pa smo imali blokadu rada Vijeća ministara i Parlamenta tim povodom. Vijeće ministara nije moglo ništa da uradi, iako je imalo drugu strukturu. Nakon toga odluka Ustavnog suda došla i iskorištena da se napravi nova blokada i Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH i to je potrajalo neko vrijeme. Onda je nastupila kriza uzrokovana pandemijom korona virusa i sada smo uspjeli zadnjih nekoliko mjeseci da napravimo prioritete. Ovo su važne stvari koje su obilježile dosadašnji tokovog mandata. Sto puta sam kazao da nije uzaludan posao, trebamo se svi okrenuti reformama i bit će nam svima bolje u BiH“, naglasio je Džaferović.

Na pitanje novinara u vezi ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je kritikovao lidere Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine jer se zalažu za nezavisnost Kosova, kao i uvrede koje su upućene Džaferoviću i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, Džaferović je rekao da zna koje su uvrede i da “sve što je rekao za njega i Izetbegovića, odnosi se na njega”.

Što je rekao da smo Izetbegović i ja – to je ustvari on. Kada je u pitanju priznanje Kosova, neka se dobro sjeti šta je radio sa svojim šefom Slobodanom Miloševićem i šta je radio zločinački Miloševićev režim na Kosovu pa će zaključiti da je nezavisnosti Kosova doprinijela ta politika zločinačkog Miloševićevog režima s kojim je on bio rame uz rame. To je kaznila međunarodna zajednica na Kosovu, ne očekuje valjda da se ta zločinačka politika koja je bila mnogo gora u BiH nagradi i neka dobro o tome razmisli“, istakao je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad