Nastavlja se borba protiv izgradnje odlagališta za radioakivni otpad

Vijesti 29. sep 202017:41 > 19:42
N1

Nastavlja se borba svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini protiv izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad na lijevoj obali Une u neposrednoj blizini Novog Grada. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon razgovora sa načelnikom ove općine poručila je da sa hrvatske strane ništa još nije definitivno i da su usaglašeni naredni koraci u diplomatskoj borbi. S druge strane načelnik Novog Grada podsjeća na ESPOO konvenciju i kaže, ukoliko se ne postigne dogovor, ne treba bježati od arbitraže ili sudskog procesa.

Trgovska gora je neprihvatljiva lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektra Krško i Instituta Ruđer Bošković za Novljane, ali i za ostalih 300.000 stanovnika unskog sliva, saglasni su predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Rješenje problema trebao bi ponuditi ekspertski tim o čijem sastavu je govorila ministrica Turković.

“Tražimo da se provjeri sastav tog tijela i da tu budu ljudi koji jako dobro poznaju ovu regiju ili da su eksperti u oblastima koje se tiču ove problematike ali isto tako i da se otvore vrata za sve koji hoće da učestvuju u rješavanju ovog problema a imaju ekspertna znanja”, kazala je Turković.

Turković je navela da treba uključiti i pripadnike NVO sektora i aktiviste iz oblasti ekologije. Za sada je formirano koordinaciono tijelo u čijem sastavu su entitetski ministri ekologije, predstavnik Regulatorne agencije za atomsku energiju i ministar trgovine i sopljnih poslova BiH. Ukoliko pregovori ne daju rezultate, načelnik Novog Grada poručuje ne treba zaboraviti na ESPOO konvenciju, čije su potpisnice BiH i RH.

“Ukoliko ne mognemo završiti diplomatskim putem i doći do kvalitetnog rješenja ne smijemo bježati od arbitraže ili rješavanjem putem sudskog procesa“, kazao je Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Dok ministrica, ističući da hrvatski sabor nije donio odluku o lokaciji za igradnju otpada, kaže da ništa nije definitvno, iz Udruženja građana Green team tvrde da je Hrvatska odlučna da baš tu na granici sa BiH odlaže ne samo radioaktivni već i druge vrste opasnog otpada.

“Trgovska gora se predviđa i za odlaganje medicinskog otpada i kompletnog otpada svih vrsta iz čitave Hrvatske zato je jako važno da budemo istrajni. Kada su u pitanju posljednje informacije radi se o tome da se konstantno izdvajaju sredstav za angažovanje stručnjaka koji su angažovani da daju njima argumentaciju da Trgovska gora postane baš ta lokacija”, kazao je Mario Crnković, Green Team.

Nastavak pregovora očekuje se vrlo brzo, a ovo pitanje trebalo bi biti jedna od tema zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad