Posjeta Izetbegovića i Čovića Hrvatskoj ne prestaje izazivati reakcije

Vijesti 29. sep 202019:04 > 19:55
N1

Cilj je razvijati skladne, prijateljske i dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, obrazložio je Andrej Plenković, dan nakon zagrebačkog sastanka sa liderima SDA i HDZ-a BiH. No, glavnina otvorenih pitanja između dvije države, čini se, ostala je u sjeni razgovora o izmjenama izbornog zakona. Posjeta Izetbegovića i Čovića Hrvatskoj - ne prestaje izazivati reakcije.

Prenoseći novinarima zaključke sastanka sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem premijer Hrvatske nije govorio o Trgovskoj gori, Pelješkom mostu, razgraničenju, Buškom jezeru. Pitanje izmjena izbornog zakona u BiH, čini se, bila je dominatna tema.

“Kada je riječ o stavu Hrvatske, on je po meni jedinstven i mi ga komuniciramo niz godina. Smatramo da nisu dobre prakse koje postoje od 2006. godine – kada jedan drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Ja sam to juče jasno kazao i gospodinu Izetbegoviću i gospodinu Čoviću, naravno – poštujući Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i političke stranke”, kazao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske (HDZ).

Dan nakon, nejasno je koliko će zgrebački sastanak zapravo doprinijeti dogovoru, posebno kada je u pitanju izborno zakonodavstvo.

“Shvatam frustraciju Hrvata time, ali neka i oni shvate moju i našu frustraciju – što mi već dvije godine namamo Vladu Federacije BiH, Ustavni sud, itd. Trebamo jedni drugima izaći u susret, a prije toga napraviti bolju atmosferu u BiH, bolje odnose Bošnjaka i Hrvata, Hrvatske i Bosne i Hercegovine – evo deceniju tražimo da se neka otvorena pitanja riješe”, kazao je Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda PS BiH i predsjednik SDA.

“Jedan od načina je i ovo – razgovarati. Treba da shvatimo da je opasno najbolobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a počesto se i taj izraz koristi u poltičkom izračaju političkog Sarajreva, to je onda put, rekao bih, trajnog nefunkcioniranja Bosne i Hercegovine”, kazao je Dragan Čović, član Kolegija Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

Razgovarati u Zagrebu o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine sa premijerom Hrvatske i šefom vladajućeg HDZ-a – nije uredu, nije pristojno, a ni diplomatski i zato takvim razgovorima ne bih prisustvovao – poruka je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Šarmiranje bilo koga u ovakvim stvarima ne pomaže. Gospodin Izetbegović je, koliko sam vidio, iznio dosta tvrdo stav koji zagovara – da izmjene izbornog zakona kakve traži HDZ neće moći dobiti podršku”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

Razgovorima u Zagrebu prisusvovala je i ministarka spoljnih poslova BiH. Na pitanje – da li je i gdje bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine, Turković odgovara…

“Ja ne znam koliko ste uspjeli da vidite – ali je bila zastava, doduše nije velika zastava Bosne i Herecegovine. Ona je bila tu, možda ovisi od rakursa iz kojeg je snimano”, kazala je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH (SDA).

Oštre reakcije stigle su od predsjednika SDP-a BiH. “Ova posjeta je potvrdila opredijeljenost SDA da na međunarodnoj sceni promoviše rasistički koncept “legitimnih” predstavnika”, napisao je Nikšić.

“Pričom o fiktivnom, vaninstitucionalnom “dijalogu Bošnjaka i Hrvata”, Izetbegović i Čović su na jednak način ponizili državu Bosnu i Hercegovinu kao i Milorad Dodik u društvu Milanovića i Plenkovića. Štoviše, oni su samo potvrdili Dodikove teze o nefunkcionalnosti države. Socijaldemokratska partija BiH nikada neće pristati na koncept tzv. legitimnog predstavljanja”, istakao je lider SDP-a.

Hoće li se ozbiljne bosanskohercegovačke teme iz Zagreba preseliti u bh. institucije ili će, pak, pažnju lidera zaokupiti kampanja za predstojeće lokalne izbore. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad