Filandra: Srbija i Hrvatska su stari protivnici i prijatelji

Vijesti 16. jun 201509:41 > 09:42
N1

Dekan Fakulteta političkih nauka Sarajevo, Šaćir Filandra, bio je gost Novog dana na televiziji N1 a govorio je o otkazivanju posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH.

“Ovo neće narušiti odnose Bošnjaka i Srba, kao ni odnose BiH i Srbije. Demokratizacija Srbije se osjeti u vanjskoj politici države, i rezultati su već postignuti. Odnosi Bošnjaka i Srba su u uzlaznoj putanji i ovakav čin je jedan korak unazad na tom putu, ali neće bitno utjecati na njih”, kazao je Filandra na početku svog gostovanja u jutarnjem programu N1 televizije.

Kazao je da se otkazivanje posjete stavlja u razne kontekste jer se trebala desiti neposredno pred godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici.

Sve se stavlja u neki kontekst jer se posjeta trebala desiti neposredno pred obilježavanje genocida u Srebrenici. Događaj obilježavanja genocida u Srebrenici će biti jedan veliki čin svjetskih razmjera i dolazak nekog od predstavnika Srbije bi zasigurno obogatio tu manifestaciju“.

O regionalnim odnosima, Filandra je kazao da je BiH posljednjih godina ispala iz fokusa politike Hrvatske.

Posljednjih godina BiH je ispala iz fokusa hrvatske politike. Osjeća se promjena tog tona dolaskom nove predsjednice na vlast. Srbija i Hrvatska imaju bolje odnose nego sa BiH. To su stari rivali, protivnici i prijatelji“.

Posjeta Vučića i njegovi odnosi prema BiH govore da on ima respektabilnu poziciju u našoj javnosti i očekivati je pozitivne učinke njegovog rada u budućnosti“, dodao je on i kazao da se od Hrvatske s punim pravom očekuje proaktivan odnos prema BiH.

Mi s pravom očekujemo od Hrvatske jedan jači proaktivni stav prema BiH. Pretpostavljam da će Nikolić doći na jesen, u što skorije vrijeme“, zaključio je.