Ibrahimagić: Pozitivna činjenica da članovi Predsjedništva BiH putuju zajedno

Vijesti 30. sep 202009:31 > 09:54
N1

Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine rekao je za N1 kako je posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Briselu redovna posjeta koja je bila odgođena zbog pandemije korona virusa, ali da je pozitivna činjenica da članovi Predsjedništva BiH putuju zajedno, ali da ne znamo da li su usaglašeni bilo kakvi stavovi o tome o čemu će se govoriti u Briselu i da li znaju zbog čega putuju i šta im je cilj.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o tome da BiH može da očekuje kandidatski status do kraja ove ili na proljeće naredne godine, Ibrahimagić je rekao da nije realno da tada dobijemo kandidatski status.

To nije realno imajući u vidu 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, i ono što je EK u tom Mišljenju najavila a to je da će raspravljati o napretku BiH nakon što se završi uspostava vlasti na svim nivoima, a znamo da izborni ciklus iz 2018. još nije završen na nivou Federacije BiH. Smatram da je ova najava za dobijanje kandidatskog statusa za kraj godine priprema za predizbornu kampanju“, komentarisao je.

Rekao je kako je odluka o održavanju izbora u Mostaru samo jedna trećina jednog prioriteta a koja uključuje i druga pitanja, kao što je izmjena Izbornog zakona te transparentnost finansiranja političkih partija.

Ništa od toga nije učinjeno, samo je učinjen onaj dio za koji postoji interes a to je da su se stranke SDA i HDZ dogovorile da se izbori u Mostaru održe“, rekao je Ibrahimagić gostujući na N1.

O tome kada možemo očekivati Izvještaj EK o napretku BiH kazao je kako se to ne zna i da se dinamika Evropske komisije često mijenja zbog određenih unutrašnjih stvari u samoj EU. Također, naglasio je i kako nije isključeno da EK odgodi bilo kakav Izvjetšaj dok se ne završi uspostava vlasti u BiH.

Ako bude Izvještaja, očekujemo da će konstatovati i sve ono što je do sada urađeno, a u polju vladavine prava nemamo ništa urađeno“, naveo je između ostalog u Novom danu.

Ibrahimagić je komentarisao i činjenicu kako duže vremena nije došlo do posjete visokopozicioniranih zvaničnika EU u BiH te rekao kako to više govori o nama nego o njima.

EU se bavi onim što je trenutno aktuelno, što su problemi. Mi u ovom trenutku nismo bili zemlja koja je pokušala pažnju privući na sebe u smislu da smo radili na reformskim procesima“, rekao je.

Kada je riječ o Republici Hrvatskoj koja je predsjedavala Evropskom unijom, Ibrahimagić je rekao kako naši susjedi najavljuju da će se zalagati za proširenje EU i da će posebna pažnja biti usmjerena na BiH, ali da se to nije pokazalo.

Nažalost, ta pažnja se nije pokazala tako pozitivna kako bismo mi to voljeli, a to vidimo i po ignorisanju institucija BiH od strane zvaničnika Hrvatske i pozivanju određenih drugih aktera na razgovore“, naveo je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad